StoryEditor

Spada spożycie warzyw i owoców

Spożywanie 5 porcji (400 g), a nawet 10 warzyw i owoców dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory. Jeśli jemy 7 porcji – ryzyko nowotworu, zawału i udaru mózgu zmniejsza się o 42%. Niestety w latach 2002–2013 spożycie owoców zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, warzyw z ziemniakami – z 13 do 9 kg.
02.06.2015., 09:06h

Dlaczego jemy coraz mniej owoców i warzyw, zastanawiali się naukowcy oraz przedstawiciele organizacji branżowych podczas debaty pt. „Za mało warzyw, owoców i soków w diecie Polaków”, organizowanej przez PAP. Wyniki sondażu Instytutu Millward Brown, przeprowadzonego wśród matek dzieci od 3. do 12. roku życia, wykazały m.in., że tylko 31% kobiet przygotowuje 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Przykładowe porcje warzyw i owoców to np.: ½ pomidora, 1 jabłko, porcja surówki do obiadu, 1 szkl. soku, 6 rzodkiewek. Zdaniem dr Justyny Korzeniewskiej z Centrum Zdrowia Dziecka dzieci zbyt wcześnie przyzwyczajane są do smaku słonego i słodkiego. Właściwe nawyki żywieniowe powinniśmy kształtować u dzieci  od najwcześniejszych lat. Konieczna jest ciągła edukacja o prozdrowotnych właściwościach warzyw i owoców.

Od 1 września wchodzi w życie rozporządzenie ministra zdrowia, stanowiące o sprzedaży produktów przez sklepiki szkolne. – Dokument będzie wskazywał maksymalne wartości cukru, soli i tłuszczu w sprzedawanych produktach – informował Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego – Niewykluczone, że ze sklepików szkolnych zniknie niezdrowa żywność.  eka

Fot. Wójcik

Źródło: Warzywa i owoce miękkie

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 14:07