StoryEditor

Sytuacja na krajowym rynku warzyw

Początek marca przyniósł zmiany na krajowym rynku warzyw. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ceny niektórych krajowych warzyw wzrosły od kilku do kilkunastu procent.
10.03.2015., 11:03h

Wzrosty dotyczyły głównie warzyw, których eksport do Rosji w poprzednich sezonach nie był znaczący, takich jak cebula czy marchew. Ich średnie ceny na początku marca wynosiły odpowiednio: 0,49 i 0,86 zł za kilogram. W porównaniu do średniej ceny z lutego br. marchew podrożała o 14,7, a cebula o 4,2 proc. O ile w przypadku cebuli nadal jest ona tańsza niż przed rokiem o ponad 58 proc., to marchew przebiła poziom cen sprzed roku o 13,1 proc.
Droższa niż przed rokiem (o 5 proc.) jest także kapusta biała, która na początku marca kosztowała średnio 0,60 zł/kg. Potaniała natomiast kapusta pekińska, która na początku bieżącego miesiąca kosztowała średnio 1,80 zł, a więc o 20 proc. mniej niż miesiąc temu i aż o 49 proc. mniej niż przed rokiem.  bcz

Źródło: BGŻ

Fot: Wójcik

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 14:08