StoryEditor

Trudne wschody warzyw

Chociaż od siewu pierwszych warzyw minął już ponad miesiąc, na wielu polach trudno szukać roślin na powierzchni ziemi.
20.04.2015., 15:04h

Powodów takiego stanu rzeczy jest kilka. Przede wszystkim niskie temperatury. Zdecydowana większość warzyw do kiełkowania potrzebuje temperatury gleby na poziomie co najmniej 7-8 stopni Celsjusza. W ciągu ostatniego miesiąca zdarzały się wprawdzie dni z temperaturą sięgającą nawet 20 stopni, ale noce nadal są bardzo chłodne (lokalnie nawet do 5 stopni na minusie) i gleba nadal jest niedostatecznie nagrzana.

Drugim czynnikiem spowalniającym wschody są niedobory wody. Wprawdzie tydzień przed Wielkanocą przez Polskę przeszedł front z ulewnymi deszczami, ale od tego czasu opady deszczu występowały tylko lokalnie i w wielu regionach kraju na polach jest bardzo sucho, a parowanie wody z gleby potęguje silny wiatr.

Wspomniane wyżej ulewne deszcze są kolejną przyczyną kiepskich wschodów warzyw. W ich wyniku gleba została mocno zbita, a występujące po nich wysokie temperatury spowodowały zaskorupianie się gleby. W efekcie kiełki warzyw nie mają siły przebić się na powierzchnię i giną pod grubą skorupą glebową. Nawet tam, gdzie wschody były udane, szkody roslinom wyrządziły przygruntowe przymrozki. Wielu plantatorów warzyw już zdecydowało się na ich przesiewanie. Inni czekają jeszcze z nadzieją na zmianę pogody, ale opadów deszczu należy się spodziewać nie wcześniej niż na tydzień.

Nierówne wschody utrudniają także prawidłową ochronę herbicydową. Niektóre z preparatów należy stosować przed wschodami, inne tuż po nich. Obecna sytuacja prognozuje więc trudny sezon dla producentów warzyw.  bcz

Fot. Wójcik

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 09:14