GUS opublikował dane zebrane z firm z branży przetwórczej, zatrudniających 50 i więcej pracowników. W 2014 roku wyprodukowały one łącznie 588 tys. ton przetworów warzywnych, czyli o 2,8 proc. więcej niż w 2013 roku. Jednocześnie w listopadzie i grudniu firmy odnotowały spadek produkcji o odpowiednio 18 i 22 proc. Miało to związek ze spadkiem eksportu polskich przetworów w związku z rosyjskim embargo. Największą produkcję firmy odnotowały w okresie zbiorów warzyw (lipiec-październik), kiedy ceny ich skupu były bardzo niskie i opłacało się w nie zaopatrywać i zapełniać magazyny gotowymi przetworami.
Większe zbiory przełożyły się także na zwiększenie produkcji marynat warzywnych. Według GUS wyprodukowano jej w 2014 roku 50,5 tys. ton, a więc o 4,1 proc. więcej niż rok wcześniej. bcz
Źródło: GUS
Fot. Wójcik