Tegoroczną produkcję warzyw gruntowych w Polsce GUS oszacował na około 4,2 mln ton, czyli o ponad 5% więcej wobec ubiegłorocznej produkcji, ale o ponad 7% mniej wobec danych średniej wielkości zbiorów w latach 2006–2010. Jak co roku najwięcej zbierze się kapusty – 1057 tys. ton oraz 746 tys. ton marchwi i 575 tys. ton cebuli. Największy wzrost zbiorów w bieżącym roku dotyczyć będzie kalafiorów – o 16,5% do wielkości 245 tys. ton.
Tegoroczne zbiory owoców z drzew szacowane są na rekordowo wysokie – ponad 3,6 mln ton, czyli o około 2% więcej od bardzo korzystnej poprzedniorocznej produkcji i o ponad 43% więcej wobec średniej z lat 2006–2010. W tych zbiorach jak zawsze pierwsze miejsce zajmują jabłka z prognozowaną wielkością 3604 tys. ton.
PAP podała (za Brukselą), że sektorami, które ucierpiały dotąd w największym stopniu, ze względu na rozmiary eksportu kierowanego do Rosji są owoce i warzywa z Polski i Litwy, produkcja mięsa i wędlin z Niemiec oraz holenderskie sery.
Zreformowana Wspólna Polityka Rolna daje Komisji Europejskiej prawo do samodzielnego i szybkiego reagowania na kryzysy na rynku, a w jej budżecie na sytuacje nadzwyczajne jest 420 mln euro. Włoska prezydencja na 8 września zwołała nadzwyczajne posiedzenie ministrów rolnictwa UE ws. embarga. Tak więc pośpiechu w działaniach nie widać. kw
Tab. Produkcja warzyw gruntowych wg danych GUS
Produkt |
Produkcja w 2013 r. (tys. t) |
Produkcja w 2013 r. (tys. t) |
kapusta |
975 |
1057 |
kalafior |
210 |
245 |
ogórek |
254 |
252 |
pomidor |
270 |
262 |
cebula |
551 |
575 |
marchew |
743 |
746 |
burak ćwikłowy |
298 |
314 |
pozostałe warzywa gruntowe |
703 |
768 |
łącznie warzywa gruntowe |
4004 |
4219 |