StoryEditor

Większy popyt na cebulę

W ostatnich tygodniach na krajowym rynku odczuwalny jest zwiększony popyt na cebulę.
01.12.2014., 12:12h

Mimo, iż podaż tego warzywa (zwłaszcza nie przygotowanego do długiego przechowywania) jest duża, to pojawiło się wielu chętnych na jego zakup. Najczęstsze oferty składane są na cebulę luzem, znaczniej mniej odbiorców zainteresowanych jest towarem workowanym.

Ma to swoje odbicia także w cenach. Za kilogram cebuli luzem rolnicy w zależności od regionu kraju mogą otrzymać obecnie od 30 do 45 groszy netto. Cebula workowana kosztuje między 50 a 60 groszy netto. Przy tak niewielkiej różnicy w cenie konfekcjonowanie tego warzywa nie jest opłacalne i korzystniej jest rolnikom sprzedać towar luzem prosto z magazynów. A duże zainteresowanie cebulą wśród handlowców, pośredników i przetwórców jest efektem sporego popytu na cebulę białą w krajowych chłodniach. Jej ceny w poszczególnych zakładach w zależności od regionu kraju, zawartych kontraktów i dostarczanych ilości, mieszczą się w przedziale od 0,90 zł do nawet 1,40 zł/kg.

Gdzie chłodnie sprzedają zatem tak duże ilości białej cebuli, skoro zbyt na krajowym rynku jest ograniczony, a rynek rosyjski jest dla nas zamknięty? Jak udało się nieoficjalnie ustalić redakcji "top agrar Polska" chłodnie i przetwórnie wysyłają ogromne ilości przetworzonej białej cebuli (poszatkowanej na plastry lub pociętej w kostkę) na Białoruś, skąd prawdopodobnie trafia ona do Rosji i dalej na Wschód. Jest to możliwe dlatego, że przetworzona białą cebula może być eksportowana na Białoruś.

Duża podaż cebuli na krajowym rynku hamuje aktualnie wzrost jej cen, chociaż te od wrześniowych zbiorów i tak wzrosły o 15-20 groszy na 1 kilogramie. Zdaniem wielu producentów cebuli decyzja o sprzedaży tego warzywa w tym okresie jest wynikiem słabej kondycji tegorocznych plonów. Cebula zalegająca w magazynach psuje się z uwagi na kiepskie warunki pogodowe panujące podczas jej zbiorów lub z uwagi na brak zabezpieczenia jej na czas długiego przechowywania. Ten zabieg chemiczny należy wykonać na plantacji tuż przed załamaniem się szczypioru. W tym roku wielu producentów cebuli nie zdecydowało się na ten krok z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe lub jego wysoki koszt, który wynosił ok. 700-800 zł na 1 ha cebuli. bcz

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 19:33