Wynika z nich, że w pierwszym miesiącu IV kwartału br. w Polsce produkcja mrożonych warzyw wyniosła 82,7 tys. ton i była o 6,3 proc. wyższa niż w analogicznym okresie 2013 roku. Tym samym produkcja mrożonek w pierwszych czterech miesiącach sezonu 20014/2015 (lipiec - październik br.) wyniosła 270 tys. ton i była o 12,8 proc. większa niż przed rokiem.
Wzrost produkcji mrożonych warzyw jest bezpośrednim skutkiem rosyjskiego embarga na polskie owoce i warzywa. Ich podaż na krajowym rynku jest spora, z czego chłodnie chętnie korzystają. Skupują towar po niskich cenach, przerabiają na mrożonki i magazynują licząc na to, że rynki wschodnie prędzej lub później otworzą się na przetworzone owoce i warzywa z Polski.
Według GUS w okresie od lipca do października br. wzrosła także produkcja marynat warzywnych, która wyniosła ponad 33 tys. ton. bcz
Źródło: GUS
StoryEditor
Wzrosła produkcja mrożonek
Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące krajowej produkcji mrożonek w październiku br.