StoryEditor

Zebraliśmy więcej warzyw

Według grudniowych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego, zbiory warzyw w Polsce w 2014 roku wyniosły 4,61 mln ton.
29.12.2014., 09:12h

Jest to wynik o 15,2 proc. większy niż przed rokiem i o 5 proc. większy od średniej z lat 2010-2013. Należy jednak pamiętać o tym, że w 2013 roku krajowe zbiory warzyw były relatywnie niskie, a powierzchnia ich upraw w 2014 roku była większa niż rok temu.

Największy wzrost dotyczy kapusty, której zebrano 174 tys. ton, a więc o 17,8 proc. więcej niż w 2013 roku. Na drugim miejscu znalazł się kalafior, którego zebrano o 17,5 proc więcej niż przed rokiem. Większe zbiory odnotowała także cebula, której zebrano o 15,4 proc. więcej niż w poprzednim sezonie.

Większe zbiory krajowych warzyw w połączeniu z rosyjskim embargo miały znaczący wpływ na duże spadki cen. Mimo możliwości uzyskania unijnych rekompensat oraz pomocy de minimis dla niektórych warzyw, wielu ich producentów poniosło w tym sezonie ogromne straty. Ci, którzy swoje plony zmagazynowali, liczą jeszcze na to, że zimą i wiosną ceny krajowych warzyw wzrosną i pozwolą na zwrot kosztów produkcji. bcz

Źródło: GUS

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
31. październik 2024 23:05