Jest to wynik o 15,2 proc. większy niż przed rokiem i o 5 proc. większy od średniej z lat 2010-2013. Należy jednak pamiętać o tym, że w 2013 roku krajowe zbiory warzyw były relatywnie niskie, a powierzchnia ich upraw w 2014 roku była większa niż rok temu.
Największy wzrost dotyczy kapusty, której zebrano 174 tys. ton, a więc o 17,8 proc. więcej niż w 2013 roku. Na drugim miejscu znalazł się kalafior, którego zebrano o 17,5 proc więcej niż przed rokiem. Większe zbiory odnotowała także cebula, której zebrano o 15,4 proc. więcej niż w poprzednim sezonie.
Większe zbiory krajowych warzyw w połączeniu z rosyjskim embargo miały znaczący wpływ na duże spadki cen. Mimo możliwości uzyskania unijnych rekompensat oraz pomocy de minimis dla niektórych warzyw, wielu ich producentów poniosło w tym sezonie ogromne straty. Ci, którzy swoje plony zmagazynowali, liczą jeszcze na to, że zimą i wiosną ceny krajowych warzyw wzrosną i pozwolą na zwrot kosztów produkcji. bcz
Źródło: GUS