StoryEditor

Zmalał eksport polskich warzyw

Według najnowszych danych Eurostatu w okresie od lipca do października 2014 roku całkowity eksport świeżych warzyw i grzybów z Polski wyniósł 223 tys. ton.
20.01.2015., 12:01h

To o 3,7 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2013 roku, ale wynik ten jest wypadkową eksportu do Rosji oraz krajów UE-28. Jeżeli chodzi o eksport do Rosji, to w największym stopniu, o aż o 23 proc., obniżyła się sprzedaż kapusty pekińskiej, która wyniosła 11 tys. ton. Sporo mniej, bo aż o 22 proc., wyeksportowaliśmy pomidorów (46 tys. ton). Dla obu tych warzyw Rosja była przed wprowadzeniem embargo głównym kierunkiem eksportowym. Mniej na wschód wysłaliśmy także marchwi – tu spadek wyniósł 7 proc. do poziomu 14,7 tys. ton.

Wzrósł za to o 13,9 proc. eksport polskich warzyw i grzybów do krajów Unii Europejskiej, który wyniósł 171 tys. ton. Jednak większa ich sprzedaż do krajów Wspólnoty nie wynikała tylko z rosyjskiego embargo, lecz także z wysokiej ich produkcji, większej podaży i niskich cen na krajowym rynku. To te czynniki sprawiły, że polskie warzywa stały się okresie zbiorów interesujące dla unijnych importerów. Jednak ceny warzyw w całej UE-28 są od ostatnich zbiorów bardzo niskie i balansują na granicy opłacalności produkcji.  bcz

Źródło: Eurostat

Fot. Wójcik

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 13:57