To o 3,7 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2013 roku, ale wynik ten jest wypadkową eksportu do Rosji oraz krajów UE-28. Jeżeli chodzi o eksport do Rosji, to w największym stopniu, o aż o 23 proc., obniżyła się sprzedaż kapusty pekińskiej, która wyniosła 11 tys. ton. Sporo mniej, bo aż o 22 proc., wyeksportowaliśmy pomidorów (46 tys. ton). Dla obu tych warzyw Rosja była przed wprowadzeniem embargo głównym kierunkiem eksportowym. Mniej na wschód wysłaliśmy także marchwi – tu spadek wyniósł 7 proc. do poziomu 14,7 tys. ton.
Wzrósł za to o 13,9 proc. eksport polskich warzyw i grzybów do krajów Unii Europejskiej, który wyniósł 171 tys. ton. Jednak większa ich sprzedaż do krajów Wspólnoty nie wynikała tylko z rosyjskiego embargo, lecz także z wysokiej ich produkcji, większej podaży i niskich cen na krajowym rynku. To te czynniki sprawiły, że polskie warzywa stały się okresie zbiorów interesujące dla unijnych importerów. Jednak ceny warzyw w całej UE-28 są od ostatnich zbiorów bardzo niskie i balansują na granicy opłacalności produkcji. bcz
Źródło: Eurostat
Fot. Wójcik