Aby w pełni wykorzystać potencjał łąk i pastwisk, potrzebna jest także wiedza, jakie gatunki i odmiany traw oraz roślin motylkowatych będą idealnie pasować do specyficznych warunków siedliskowych danego gospodarstwa. Celem jest uzyskanie wyższego plonu zielonki o bardzo dobrej jakości żywieniowej. Jest to możliwe! Podpowiemy Wam, jak go osiągnąć!
Dla wszystkich rolników zainteresowanych zwiększeniem potencjału łąk i pastwisk mamy niecodzienną propozycję.
Zapraszamy na seminarium zorganizowane przez naszą redakcję:
Doskonałe pasze z łąk i pastwisk
Na seminarium podpowiemy, jak dobierać gatunki traw i motylkowatych oraz właściwie wykonać podsiew. Porównamy też różne rozwiązania dotyczące koszenia, zbioru czy zakiszania. Podpowiemy, jak optymalnie wykorzystać pasze z użytków zielonych w żywieniu krów.
Seminaria odbędą się w 2 lokalizacjach:
- 5.06.2018 Porosły-Kolonia, Choroszcz k. Białegostoku (woj. podlaskie) Dwór Czarneckiego
- 6.06.2018 Smrock–Dwór (woj. mazowieckie) Pensjonat Bobrowy Dwór
Poniżej przedstawiamy zarys tematyczny seminarium:
Panel I
Uprawa łąk i pastwiskJak dobrze dobrać gatunki traw i motylkowatych do specyficznych warunków siedliska?
prof. Piotr Goliński, UP Poznań
Panel II
Technika zbioru
Sprawny zbiór i zakiszenie gwarantem utrzymania wysokiej jakości kiszonki
Alfons Göbel, niezależny doradca agrotechniczny w zakresie zakładania i pielęgnacji użytków zielonych
Panel III
Jakość i wartość pokarmowa kiszonki
Jak dobrze zakonserwować paszę zebraną z użytków zielonych i bez błędów wykorzystać ją w żywieniu
prof. Zygmunt M. Kowalski, UR Kraków
Zgłoszenia na www.tap.pwrwydawnictwo.pl/uzytkizielone
Dodatkowe informacje pod numerem telefonu: 61 886 29 60.
Koszt uczestnictwa w seminarium Doskonałe pasze z łąk i pastwisk:
- 30 zł/os. – indywidualny Prenumerator „top agrar Polska” (przedpłata),
-
50 zł/os. – indywidualny Prenumerator top agrar Polska (płatność w dniu seminarium, tylko w przypadku wolnych miejsc),
-
150 zł/os. – osoby, które nie prenumerują „top agrar Polska” lub firmy.
W cenę wliczone są: udział w seminarium, materiały konferencyjne – w tym nowa publikacja „Użytki zielone. Mistrzowski plon i jakość” oraz poczęstunek.