Lucerna jest świetnym źródłem białka wysokiej jakości, łatwo przyswajalnego w żwaczu. Z 1 ha możemy uzyskać plon rzędu 1,5–2,5 t/ha białka. W dzisiejszych realiach, przy wysokich kosztach produkcji, musimy nie tylko oszczędzać, ale także zwrócić szczególną uwagę na uzyskiwanie paszy wysokiej jakości. Przy kosztach nasion lucerny na poziomie nawet do 1000 zł/ha, nie stać nas na błędy. Z lucerny dzięki jej zdolności wiązania azotu atmosferycznego i symbiozie z bakteriami brodawkowymi możemy uzyskać ok. 20% białka. Jak to zrobić?
Jaka gleba pod uprawę lucerny?
Odpowiednimi glebami dla lucerny są te zaliczane do kompleksów pszennych i żytniego bardzo dobrego, o dobrej zasobności w przyswajalne formy P, K i Mg. Znacznie słabiej plonuje na ciężkich glebach gliniastych i ilastych, zbyt zwięzłych, podmokłych. Nieodpowiednie są dla niej także gleby torfowe, na których szybko wymarza. Złym przedplonem dla lucerny są rośliny bobowate (zarówno grubo- jak i drobnonasienne). Przede wszystkim jednak lucerna nie toleruje stanowiska po sobie – dochodzić może do wylucernienia (zmęczenia) gleby. Najlepszym natomiast przedplonem są rośliny okopowe, pod...