StoryEditor

Łąkarski LAST MINUTE – ostatnie zapisy na nasze seminaria!

Już 5. i 6. czerwca odbędą się nasze seminaria dla producentów mleka i bydła mięsnego na temat przygotowywania najlepszej jakości pasz z użytków zielonych. Mamy jeszcze dla Was ostatnie wolne miejsca!
11.05.2018., 15:05h

Z roku na rok zaczynamy przywiązywać coraz większą wagę do pielęgnacji użytków zielonych. I słusznie! Zadbane łąki i pastwiska to źródło cennej paszy objętościowej, a przy tym stosunkowo taniej.


Jeszcze do niedawna wielu producentom mleka nie mieściło się w głowie, że trawy – jak choćby życica trwała – mogą konkurować z kukurydzą. Warunkiem jednak jest odpowiednio dobrana mieszanka.

Aby w pełni wykorzystać potencjał łąk i pastwisk, potrzebna jest także wiedza, jakie gatunki i odmiany traw oraz roślin motylkowatych będą idealnie pasować do specyficznych warunków siedliskowych danego gospodarstwa. Celem jest uzyskanie wyższego plonu zielonki o bardzo dobrej jakości żywieniowej. Jest to możliwe! Podpowiemy Wam, jak go osiągnąć! 

Dla wszystkich rolników zainteresowanych zwiększeniem potencjału łąk i pastwisk mamy niecodzienną propozycję.

Zapraszamy na seminarium zorganizowane przez naszą redakcję – ostatnia okazja, by jeszcze się na nie zapisać!

Doskonałe pasze z łąk i pastwisk

Na seminarium podpowiemy, jak dobierać gatunki traw i motylkowatych oraz właściwie wykonać podsiew. Porównamy też różne rozwiązania dotyczące koszenia, zbioru czy zakiszania. Podpowiemy, jak optymalnie wykorzystać pasze z użytków zielonych w żywieniu krów. 

Seminaria odbędą się w 2 lokalizacjach:

  • 5.06.2018 Porosły-Kolonia, Choroszcz k. Białegostoku (woj. podlaskie)  Dwór Czarneckiego 
  • 6.06.2018 Smrock–Dwór (woj. mazowieckie)  Pensjonat Bobrowy Dwór 


Poniżej przedstawiamy zarys tematyczny seminarium: 

Panel I 

Uprawa łąk i pastwisk  
Jak dobrze dobrać gatunki traw i motylkowatych do specyficznych warunków siedliska?  
prof. Piotr Goliński, UP Poznań  

Panel II 


Technika zbioru  
Sprawny zbiór i zakiszenie gwarantem utrzymania wysokiej jakości kiszonki   
Alfons Göbel, niezależny doradca agrotechniczny w zakresie zakładania i pielęgnacji użytków zielonych  

Panel III  


Jakość i wartość pokarmowa kiszonki  
Jak dobrze zakonserwować paszę zebraną z użytków zielonych i bez błędów wykorzystać ją w żywieniu   
prof. Zygmunt M. Kowalski, UR Kraków  

Zgłoszenia na www.tap.pwrwydawnictwo.pl/uzytkizielone


Dodatkowe informacje pod numerem telefonu: 61 886 29 60. 
Koszt uczestnictwa w seminarium Doskonałe pasze z łąk i pastwisk: 
  • 30 zł/os. – indywidualny Prenumerator „top agrar Polska” (przedpłata),
  • 50 zł/os. – indywidualny Prenumerator top agrar Polska (płatność w dniu seminarium, tylko w przypadku wolnych miejsc),

  • 150 zł/os. – osoby, które nie prenumerują „top agrar Polska” lub firmy. 


W cenę wliczone są: udział w seminarium, materiały konferencyjne – w tym nowa publikacja „Użytki zielone. Mistrzowski plon i jakość” oraz poczęstunek.   

Liczba miejsc jest ograniczona. Decyduje kolejność opłaconych zgłoszeń! 

Nie zwlekaj – zapisz się już dzisiaj. Serdecznie zapraszamy!

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. listopad 2024 07:04