![Objawy zerowania miniarki na liściu lucerny](https://static.topagrar.pl/images/2024/05/14/o_535437_1280.webp)
Lucerna jest bezcenną paszą w każdym gospodarstwie mlecznym, ponieważ jest świetnym źródłem białka wysokiej jakości, łatwo przyswajalnego w żwaczu. Dzięki jej zdolności wiązania azotu atmosferycznego i symbiozie z bakteriami brodawkowymi możemy uzyskać ok. 20% białka (rocznie może związać ok. 300–350 kg/ha N). W dzisiejszych realiach produkcji, przy wysokich kosztach, musimy szukać wszędzie oszczędności, także w produkcji pasz objętościowych. Z dobrze prowadzonego lucernika przy sprzyjającym przebiegu wegetacji można zebrać 4–5 pokosów i ok. 15–17 t/ha s.m. Warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, aby zapewnić dobre plonowanie lucernika przez kilka lat.
![](https://topagrar.pl/media/uploads/lucerna_jest_swietnym_zrodem_biaka_wysokiej_jakosci_atwo_przyswajalnego_w_zwaczu.z_1_ha_mozemy_uzyskac_15_do_25_tony_z_hektara_biaka..jpg)
Stanowisko pod lucernik
Po pierwsze, zanim założymy lucernik, dobrze wybierzmy pole. Odpowiednimi glebami dla lucerny są te zaliczane do kompleksów pszennych i żytniego bardzo dobrego, o dobrej zasobności w przyswajalne formy P, K i Mg. Znacznie słabiej plonuje na ciężkich glebach gliniastych i ilastych, zbyt zwięzłych,...