Lucerna jest bezcenną paszą w każdym gospodarstwie mlecznym, ponieważ jest świetnym źródłem białka wysokiej jakości, łatwo przyswajalnego w żwaczu. Dzięki jej zdolności wiązania azotu atmosferycznego i symbiozie z bakteriami brodawkowymi możemy uzyskać ok. 20% białka (rocznie może związać ok. 300–350 kg/ha N). W dzisiejszych realiach produkcji, przy wysokich kosztach, musimy szukać wszędzie oszczędności, także w produkcji pasz objętościowych. Z dobrze prowadzonego lucernika przy sprzyjającym przebiegu wegetacji można zebrać 4–5 pokosów i ok. 15–17 t/ha s.m. Warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, aby zapewnić dobre plonowanie lucernika przez kilka lat.
Stanowisko pod lucernik
Po pierwsze, zanim założymy lucernik, dobrze wybierzmy pole. Odpowiednimi glebami dla lucerny są te zaliczane do kompleksów pszennych i żytniego bardzo dobrego, o dobrej zasobności w przyswajalne formy P, K i Mg. Znacznie słabiej plonuje na ciężkich glebach gliniastych i ilastych, zbyt zwięzłych,...