Substancją czynną bioinsektycydu Mycotal jest grzyb Lecanicillium muscarium Ve6. Co ciekawe ten entomopatogeniczny (wywołujący choroby u owadów) organizm znany jest już od XIX wieku. Jednak kiedyś nosił nazwę Verticillium lecanii. W wyniku badań genetycznych okazało się, że poprzednia nazwa dotyczyła grupy różnych grzybów, z których obecnie wyłączono wspomniany wyżej gatunek Lecanicillium muscarium (z rodzaju tego znane są też gatunki L. attenuatum, L. lecanii, L. longisporum, L. nodulosum.
Działanie grzyba na owady polega na kontaktowym infekowaniu przez lepkie zarodniki. Następnie grzyb wrasta w ciało owada, co prowadzi do jego śmierci. Szczep grzyba z bioinsektycydu Mycotal ukierunkowany jest do zwalczania mączlików i innych szkodników (np. wciornastków) w warzywach, roślinach ozdobnych, szkółkach i owocach miękkich w uprawach ich pod osłonami.
Formą użytkową preparatu są tzw. blastospory, które kiełkują na ciele owada szybko po zastosowaniu, a strzępki wnikają do wnętrza ciała szkodnika. Po wejściu do środka rozmnażają się i niszczą tkankę. Środek stosuje się typową metodą opryskiwania i można go łączyć z innymi komponentami. Jako preparat biologiczny nie stwarza ryzyka pozostałości substancji czynnej, co jest szczególnie ważne w produkcji świeżych warzyw i owoców. Producent twierdzi, ze jest on bezpieczny dla owadów pożytecznych.
Co ciekawe preparat jest skuteczny w okresie zimowym. Stosowany był w szerokim zakresie temperatur, a najnowsze badania wykazały, że Mycotal może być bronią przeciwko szkodnikom w chłodniejszych warunkach, czyli w temperaturze + 8 st. C. Jest to duży postęp między innymi bioinsektycydami.
tcz