Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w sierpniu 2019 r. utrzymały się przeciętnie na poziomie zbliżonym do zanotowanego przed miesiącem (przy wzroście cen usług – o 1,0 proc. i spadku cen towarów – o 0,3 proc.). W porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 2,9 proc. (w tym usług – o 4,3 proc. i towarów – o 2,3 proc.).
W sierpniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały wyższe ceny w zakresie mieszkania (o 0,2 proc.), transportu (o 0,5 proc.), restauracji i hoteli (o 0,5 proc.) oraz łączności (o 0,8 proc.), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio po 0,05 p. proc. i po 0,03 p. proc. Niższe ceny żywności (o 0,3 proc.) oraz odzieży i obuwia (o 1,5 proc.) obniżyły ten wskaźnik po 0,07 p. proc.
W porównaniu z miesiącem analogicznym poprzedniego roku wyższe ceny w zakresie żywności (o 7,8 proc.), mieszkania (o 1,6 proc.), restauracji i hoteli (o 4,7 proc.) oraz rekreacji i kultury (o 2,8 proc.) oraz zdrowia (o 3,6 proc.) podwyższyły wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych odpowiednio o 1,73 p. proc., 0,39 p. proc., 0,29 p. proc. oraz po 0,18 p. proc. Niższe ceny odzieży i obuwia (o 1,4 proc.) oraz w zakresie łączności (o 0,7 proc.) oraz transportu (o 0,2 proc.) obniżyły ten wskaźnik odpowiednio o 0,07 p. proc., 0,03 p. proc. i 0,02 p. proc.
W zakresie żywności najbardziej zdrożały warzywa – o 34,8 proc. w ujęciu rok do roku – oraz cukier – 24,9 proc. r/r. W ciągu ośmiu miesięcy 2019 r. wzrosty te wyniosły odpowiednio 21,3 proc. oraz 14 proc.
Źródło: Wiadomości Handlowe
StoryEditor
GUS: w sierpniu warzywa droższe o 35 proc., a cukier o 25 proc.
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych przeciętnie na poziomie lipca. W porównaniu z sierpniem 2018 r. wzrosły średnio o 2,9 proc. Najbardziej zdrożały warzywa i cukier.