Linia do obierania cebuli
Składa się ona z dwóch modułów, które mogą pracować odrębnie. W pierwszym z cebuli usuwana jest żółta łuska. Jest ona nacinana i odmuchiwana. Następnie obrane warzywa przedostają się na poziomy przenośnik z otworami, na którym pracownicy obsługujący maszynę muszą ustawić je w specjalnych otworach w taki sposób, aby szczypior i korzeń były w pozycji pionowej.
Zobacz także: Zwiększona powierzchnia uprawy ziemniaków i ich ceny na rynkach hurtowych
W następnej kolejności szczypior i korzeń są wycinane w kształcie stożka. Ostatnim etapem linii do obierania cebuli jest stół selekcyjny, na którym pracownicy ostatecznie oceniają pracę urządzenia.
Sortowanie cebuli
Linia została tak skonstruowana, że cebula przed obieraniem nie musi być sortowana. Może ona obierać warzywa o średnicy od 45 do 110 mm. Do jej obsługi potrzeba minimum czterech pracowników. Od ich tempa pracy zależy wydajność linii. Wynosi ona od 10 800 do 16 200 obranych cebul na godzinę. Jeśli warzywa są małe (75 g), to wydajność linii wynosi ok. 1215 kg/godz. Gdy pracujemy z dorodnymi cebulami (300 g) wzrasta ona do 4860 kg/godz. Pracownicy Sieci Badawczej Łukasiewicz informują, że dzięki stożkowemu wycinaniu szczypioru i korzeni znacznie ogranicza się wielkość odpadu. Poza tym maszyna działa skutecznie niezależnie od kształtu cebuli.
Projekt i budowa linii zostały dofinansowane z NCBR. Obecnie linia testowana jest w jednym z przedsiębiorstw z branży spożywczej. Po zakończonej pomyślnie fazie testów linię produkować będzie firma Fortive.
Ten artykuł pochodzi z wydania top Ziemniaki 3/2024
czytaj więcej