


— Znajdujemy się w miejscowości Gronowice, organizujemy razem z firmą Jamar pierwsze w południowej Polsce spotkanie pomidorowe, organizujemy to spotkanie po to, żeby zachęcić innych rolników do uprawy tego warzywa. Zajmujemy się produkcją roślinną, głównie zboża, jęczmień browarny, jary i ozimy, na mniejszym areale uprawiamy rzepak, pszenice. Mamy w uprawach również soję. W dużym areale to jest około 20%, uprawiamy groszek zielony też dla firmy Jamar i też rośliny poplonowe jak gryka czy facelia — mówi Roland Szulc, prezes RSP Gronowice — mamy posadzony pomidor gruntowy na swoich polach, na areale 3,5 ha.
Jak zaznaczył Maciej Wita, agromanager w Zakładzie Produkcji Spożywczej Jamar, spotkanie ma na celu promocję uprawy pomidora gruntowego, przemysłowego.


— Dotychczas pomidory do firmy Jamar przyjeżdżały z innych ...