StoryEditor

Spadają światowe ceny żywności

Od piętnastu miesięcy spada tzw. indeks cen żywności Międzynarodowej Organizacji ds. Wyżywienia (FAO). Wskaźnik ten jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych.
28.07.2015., 12:07h

W czerwcu br. wartość indeksu wyniosła 165,1 punktu i znajdywała się na najniższym poziomie od września 2009 roku. Tak długa tendencja zniżkowa wskaźnika odnotowana była wcześniej jedynie pod koniec lat ‘90.

W ubiegłym miesiącu szczególnie dynamicznie spadły ceny mleka i przetworów mlecznych oraz ceny cukru, łagodniejsze zniżki odnotowano w przypadku cen mięs. Spadków tych nie zrekompensowały zwyżki cen zbóż i olejów roślinnych. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w czerwcu osiągnął pułap o 4,13% niższy w stosunku do jego poziomu z maja i wynosił 160,5 punktu, co wyraźnie sugeruje powrót na trend spadkowy. Najbardziej dynamicznie spadły ceny pełnotłustego i odtłuszczonego mleka, zniżkowały również ceny masła i serów. Powrót spadkowej tendencji jest odzwierciedla szczyt sezonowej produkcji w północnej Europie, w tym początek nowego sezonu mleczarskiego w unii Europejskiej (kwiecień/marzec), który jest pierwszym od 1984 roku bez kwot mlecznych. Taka sytuacja wpływa na oczekiwania obfitych dostaw eksportowych. Ponadto spadki napędzają dodatkowo niepewność co do popytu z Chin na artykuły mleczarskie oraz trwający zakaz przywozu wyrobów mlecznych do Rosji m.in. z UE i USA. Na zniżki cen w dalszym ciągu wpływ wywierają także duże zapasy przetworów mlecznych w Nowej Zelandii. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w szóstym miesiącu 2015 roku na poziomie o 32,1% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r.

Zniżka cen cukru, jest efektem przewidywanej wyższej niż oczekiwano produkcji w Indiach (główny światowy konsument) i Tajlandii. Spadki cen ponadto napędzają lepsze perspektywy produkcji w Brazylii (największy na świecie producent i eksporter cukru). Wygląda na to, że wczesne oznaki ewentualnego globalnego niedoboru produkcji w sezonie 2015/16, po pięciu kolejnych latach nadwyżek, nie były wystarczające, aby złagodzić presję na spadek notowań cukru.

1,3% zwyżka cen olejów roślinnych nastąpiła na skutek zwyżek cen oleju palmowego i sojowego. Olej palmowy podrożał w związku ze zwiększonym popytem importowym (głównie z Chin i Indii) oraz obawami o negatywny wpływ anomalii pogodowej El Niño na produkcję w Azji Południowo-Wschodniej. Ceny oleju sojowego wzrosły natomiast na skutek perspektyw niższej produkcji w USA. Zwyżkowały również ceny oleju rzepakowego, w związku z niekorzystnymi warunkami pogodowymi w głównych regionach produkcji. 1,5% wzrost indeksu cen zbóż (pierwszy od grudnia 2014 r.) związany był głównie ze zwyżkami cen pszenicy i zbóż gruboziarnistych. Za minimalną, 0,6% zniżkę indeksu cen mięs odpowiedzialne były głównie spadki cen wołowiny i mięsa owczego, podczas gdy ceny wieprzowiny wzrosły, a w przypadku cen drobiu było stabilnie.

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów. Ostatnie zmiany jakie miały miejsce w technologii obliczania tego indeksu wykluczyły z niego ceny kazeiny z powodu braku wiarygodnych danych. Został rozszerzony natomiast zasięg geograficzny indeksu – przez dodanie nowych notowań cen masła, OMP i PMP.   oprac. pł

Źródło: FAMMU/FAPA.

Fot. Sierszeńska

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
13. listopad 2024 10:26