![W tym roku zaprosiliśmy do udziału w szalenie praktycznej dyskusji o produkcji świń naszych ekspertów z rubryki Zootechnik radzi.<br>
Partnerem tej sesji była firma Axiom. Był to jeden z punktów programu, który najbardziej przypadł do gustu uczestnikom.](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/13/o_539537_1280.webp)
Jak ustalili policjanci, 71-rolnik był samotnym mężczyzną nadużywającym alkoholu. Hodował świnie, które swobodnie poruszały się po terenie podwórka i gospodarstwa. Hodowla składała się z 2 dorosłych zwierząt i kilkunastu prosiąt. Z ustaleń śledczych wynika, że były one krzyżówką świni hodowlanej i dzika.
Nie ma jeszcze wyników specjalistycznych badań, ale przyczyną śmierci mógł być zawał serca, który nastąpił gdy rolnik przebywał na podwórzu swojego gospodarstwa. Gdy zasłabł upadł na ziemię i cały czas tam leżał – nikt nie zauważył zniknięcia mężczyzny. Poruszające się swobodnie po terenie gospodarstwa świnie – zapewne z braku paszy – w ciągu kilku dni zjadły martwego mężczyznę.
Według lubińskiej prokuratury zwłoki rolnika zostały zjedzone niemal w całości. Zostało kilka kości kończyn i fragmenty czaszki. Świnie, które zjadły swojego gospodarza mają zostać uśpione.
Policja i prokuratura w Lubinie cały czas prowadzą czynności w sprawie dokładnego wyjaśnienia tego makabrycznego zdarzenia.
oprac. bcz na podst. TVP INFO
Fot. poglądowe