StoryEditor

Człowiek potrzebuje mięsa! Czy wegetarianizm jest niebezpieczny?

Wydaje się, że dla większości społeczeństwa jest to oczywiste, że człowiek potrzebuje mięsa, jednak w ostatnich latach coraz więcej jest przeciwników produkcji zwierzęcej i spożycia mięsa. Prof. Jarosław Całka wylicza argumenty pokazujące, jak niebezpieczna jest rezygnacja z mięsa w diecie.
09.12.2023., 08:00h

W ostatnich latach nasila się dyskusja nie tylko na temat produkcji zwierzęcej, ale też rzekomej szkodliwości diety z dużym udziałem mięsa czerwonego. W Unii Europejskiej głośnymi przeciwnikami produkcji zwierzęcej są przedstawiciele partii Zielonych oraz obrońcy praw zwierząt. Przedstawiciele tych środowisk domagają się ograniczenia produkcji zwierzęcej, zmniejszenia spożycia mięsa, a jednym z głównych argumentów jest nadmierne obciążenie środowiska naturalnego z powodu przeznaczania surowców roślinnych na paszę, które mogłyby być przeznaczane na żywność dla człowieka. Zapominają lub przemilczają przy tym fakt, że przeważająca część wytwarzanej na świecie biomasy pochodzi z łąk i pastwisk i trudno wykorzystać ją jako żywność bez wcześniejszego przetworzenia na mleko lub mięso przez zwierzęta gospodarskie.

image

Krytycy spożycia mięsa podnoszą aspekt ochrony środowiska i ochrony praw zwierząt. Tymczasem człowiek do prawidłowego rozwoju potrzebuje w diecie produktów mięsnych.

FOTO: Shutterstock

Wrażliwość na cierpienie zwierząt wzrasta

Drugim argumentem tych środowisk jest ograniczenie cierpienia zwierząt nie tylko podczas uboju, ale też w trakcie hodowli i chowu. W krajach wysoko rozwiniętych – do jakich należą państwa Zachodu, przede wszystkim Unii Europejskiej, w tym Polska, wrażliwość na aspekt dobrostanu zwierząt jest coraz wyższa i oczekiwania konsumentów do podwyższonych standardów w zakresie dobrostanu będą rosły. Rolnicy i przetwórcy będą musieli zadbać o dobrostan, jakiego oczekują od nich konsumenci mięsa.

Obok aspektów związanych z dobrostanem i obciążeniem środowiska dochodzą jeszcze argumenty zdrowotne. Głośny w ostatnich latach raport, jakoby spożycie mięsa czerwonego było rakotwórcze, został obalony przez zespół naukowców, którzy autorom tego raportu zarzucili błędy i nierzetelność w jego przygotowaniu, a w konsekwencji brak podstaw do wyciągniętych wniosków.

Wydaje się jednak, że w największym stopniu wpływ na podejście do spożycia mięsa mają środowiska wegetariańskie i wegańskie, całkowicie negujące spożycie mięsa. Prof. Jarosław Całka w zamieszczonym niżej tekście analizuje konsekwencje, jakie dla człowieka ma dieta wegańska, dając jednocześnie konkretne argumenty do toczonych w różnych środowiskach dyskusji, także tych przy świątecznym stole.

Jesteśmy też ciekawi Waszego zdania. Zachęcamy do przesyłania Waszych listów, opinii i komentarzy, najciekawsze opublikujemy.

Pozostało 77% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 16:19