StoryEditor

Dlaczego Polska potrzebuje produkcji zwierzęcej? Warunki i zagrożenia

Polska stała się znaczącym producentem mięsa i mleka w Europie. Bez produkcji zwierzęcej nie zagospodarujemy pasz i nie utrzymamy żyzności przeważających w kraju gleb lekkich.
03.10.2023., 14:10h

Zrównoważone rolnictwo nie tylko produkcją roślinną stoi, ale przede wszystkim powiązaniem produkcji roślinnej ze zwierzęcą. W Polsce, gdzie przeważają gleby lekkie, a problemy z niedoborami wody są w ostatnich latach coraz częstsze, na większości stanowisk konieczne jest nawożenie gleby nawozami naturalnymi, jej systematyczne wzbogacanie w materię organiczną i przede wszystkim stosowanie zróżnicowanego płodozmianu. O wiele łatwiej spełnić te warunki, jeśli gospodarstwo prowadzi produkcję zwierzęcą. Niestety, w ostatnich latach wiele gospodarstw rozstało się z produkcją zwierzęcą, co w dobie drogich nawozów uderzyło w opłacalność upraw polowych.

Zagospodarowanie paszy

Do tego dochodzi fakt, że w kraju zbieramy w ostatnich latach ok. 33 mln t zbóż rocznie (wg szacunków za ub. rok było to nawet 35 mln t), z czego pszenica stanowi ok. 10–13 mln ton. Ponad 25 mln ton to zboża paszowe, które muszą trafić do koryta. Z roku na rok coraz więcej zbóż eksportujemy. W minionym sezonie 2022/23 eksport może przekroczyć nawet 10 mln ton. Częściowo jest to zasługą – albo z powodu – ziarna z Ukrainy.

W Polsce mamy ponad 3,5 mln ha uż...

Pozostało 92% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 02:21