StoryEditor

Dlaczego Polska potrzebuje produkcji zwierzęcej? Warunki i zagrożenia

Polska stała się znaczącym producentem mięsa i mleka w Europie. Bez produkcji zwierzęcej nie zagospodarujemy pasz i nie utrzymamy żyzności przeważających w kraju gleb lekkich.
03.10.2023., 14:10h

Zrównoważone rolnictwo nie tylko produkcją roślinną stoi, ale przede wszystkim powiązaniem produkcji roślinnej ze zwierzęcą. W Polsce, gdzie przeważają gleby lekkie, a problemy z niedoborami wody są w ostatnich latach coraz częstsze, na większości stanowisk konieczne jest nawożenie gleby nawozami naturalnymi, jej systematyczne wzbogacanie w materię organiczną i przede wszystkim stosowanie zróżnicowanego płodozmianu. O wiele łatwiej spełnić te warunki, jeśli gospodarstwo prowadzi produkcję zwierzęcą. Niestety, w ostatnich latach wiele gospodarstw rozstało się z produkcją zwierzęcą, co w dobie drogich nawozów uderzyło w opłacalność upraw polowych.

Zagospodarowanie paszy

Do tego dochodzi fakt, że w kraju zbieramy w ostatnich latach ok. 33 mln t zbóż rocznie (wg szacunków za ub. rok było to nawet 35 mln t), z czego pszenica stanowi ok. 10–13 mln ton. Ponad 25 mln ton to zboża paszowe, które muszą trafić do koryta. Z roku na rok coraz więcej zbóż eksportujemy. W minionym sezonie 2022/23 eksport może przekroczyć nawet 10 mln ton. Częściowo jest to zasługą – albo z powodu – ziarna z Ukrainy.

W Polsce mamy ponad 3,5 mln ha uż...

Pozostało 92% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 22:18