
Zgłoszenia do IP
W systemie integrowanej produkcji, zgłoszenia powinny być wykonywane corocznie i nie później niż 30 dni przed siewem lub sadzeniem roślin, a w przypadku roślin wieloletnich do dnia 1 marca każdego roku.
Co trzeba zrobić, aby zgłosić się do IP?
- sprawdzić na stronie Inspekcji (http://www.gov.pl/piorin/metodyki-ip) czy gatunek rośliny posiada zatwierdzoną przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa metodykę IP;
- przeanalizować metodykę dla wybranego/ych gatunku/ów pod kątem możliwości spełnienia wymogów IP (np. płodozmian, badania składników pokarmowych, występowanie agrofagów szkodliwych);
- ukończyć szkolenie z IP oraz posiadać zaświadczenie o jego ukończeniu;
- wybrać upoważniony podmiot certyfikacyjny (wykaz dostępny pod adresem https://www.gov.pl/web/piorin/podmioty-certyfikujace-ip).
- Szczegóły dotyczące składania zgłoszeń oraz udziału w systemie IP można uzyskać w jednostkach certyfikujących - przypomina PIORiN.
Zobacz także: Zmiany w interwencji rolnictwo ekologiczne od 2025 roku – nie wszyscy będą zadowoleni!
Nowe gatunki w systemie IP
PIORiN informuje również, że z wziązku z dużym zainteresowaniem w prowadzeniu upraw w systemie IP, planowane jest wprowadzenie nowych gatunków roślin.
- Aktualnie do wdrożenia procedowane są metodyki IP dla takich upraw jak: bobik, ciecierzyca, groch siewny, groch siewny cukrowy i łuskowy, gorczyca (biała, sarepska i czarna), jagoda kamczacka, kapusta włoska, leszczyna, łubin (wąskolistny, żółty i biały), owies, pszenżyto ozime i jare, pietruszka korzeniowa i naciowa, por oraz soczewica. Zostaną również zaktualizowane metodyki jęczmienia na cele browarnicze oraz papryki - wylicza PIORiN.
Linki:
- kapusta włoska (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26649/text/D/PL),
- jagoda kamczacka (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26650/text/D/PL),
- groch siewny (cukrowy i łuskowy) (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26651/text/D/PL),
- bobik (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26652/text/D/PL),
- pietruszka korzeniowa i naciowa (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26654/text/D/PL),
- owies (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26657/text/D/PL),
- pszenżyto ozime i jare (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26655/text/D/PL)
- papryka (https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26656/text/D/PL).
oprac. Bernat Patrycja na podst. PIORiN
Fot: Marek Kalinowski