Mimo epidemii koronawirusa i kłopotów z transportem wyniki finansowe eksportu w 2020 r. są całkiem niezłe, kurs euro był korzystny. Jak podkreśla KOWR we wstępnym raporcie podsumowującym rok 2020 r., eksport utrzymał trend wzrostowy, który jest kontynuowany od 2004 r. Całkowity eksport produktów rolno-spożywczych osiągnął poziom 34 mld euro (2 mld euro wyższy niż w ubiegłym roku). Stanowi 14,3% udziału w całkowitym eksporcie z Polski. W tym przypadku również odnotowano wzrost.
Eksport produktów rolno-spożywczych do UE
Większość, bo 80% towarów wysłaliśmy do UE, o wartości 27,2 mld euro. Głównymi partnerami handlowymi były Niemcy, gdzie dostarczono produkty o wartości 8,5 mld euro (o 10% więcej niż w ub.r.), drugi co do wielkości partnerem Polski była Wielka Brytania (3,1 mld euro, wzrost 10%), Niderlandy (1,9 mld euro, spadek o 4%), Francja (1,8 mld euro, wzrost o 8%), Włochy (1,7 mld EUR, na poziomie z roku 2019) oraz Czechy (1,5 mld EUR, spadek o 2%).
Eksport produktów rolno-spożywczych poza UE
Do krajów pozaunijnych w 2020 r. wyeksportowano produkty rolno-spożywcze o wartości 6,8 mld euro wobec 5,8 mld euro przed rokiem. Nastąpił wzrost o 17%. Na Ukrainę wyeksportowani towary o wartości 760 mln euro (wzrost o 27%), do Rosji 567 mln EUR (wzrost o 0,3%) oraz na Białoruś – 252 mln euro (spadek o 6%). Poza WNP eksport wyniósł 5,1 mld euro. Jak wielokrotnie zaznaczaliśmy ważnym importerem polskim produktów jest Arabia Saudyjska (694 mln EUR, dwukrotny wzrost). Prawie połowę tej kwoty wyniósł eksport pszenicy!
Co ciekawe, ważnym odbiorcą naszych produktów są Stany Zjednoczone, jednak w eksporcie zanotowano spadek (przychody na poziomie 539 mln EUR, spadek o 2%). Warto wspomnieć również o przychodach z eksportu do Algierii (251 mln EUR, dwukrotny wzrost), Izraela (246 mln EUR, wzrost o 1%), Norwegii (235 mln EUR, wzrost o 24%), a także Chin (204 mln EUR, spadek o 2%) i RPA (194 mln EUR, wzrost o 86%).
Czego eksportujemy najwięcej?
Z Polski przede wszystkim eksportowaliśmy mięso i jego przetwory, a także żywiec, a wartość eksportu ukształtowała się na poziomie 6,3 mld euro i była o 4% niższa niż rok wcześniej, ale nadal stanowiła 19% w strukturze produktów eksportowanych.
Warto zaznaczyć, że gatunkiem mięsa, który był eksportowany w największej ilości był drób (37% – 2,3 mld euro), kolejno przetwory mięsne (25% –1,6 mld euro), mięso wołowe (22% – 1,4 mld euro) i mięso wieprzowe (12% – 0,8 mld euro). Eksport zwierząt żywych i reszty gatunków mięsa stanowił po 2 %.
Drugim produktem eksportowym było ziarno zbóż i jego przetwory – 4,9 mld euro, a sprzedaż wzrosła o 28%.
W stosunku do większości produktów mleczarskich odnotowano wzrost w eksporcie, najmniejszym charakteryzował się eksport produktów mleczarskich.
Znaczący udział w eksporcie produktów rolno-spożywczych miały:
– tytoń i wyroby tytoniowe – do 4,2 mld euro (wzrost o 15%),
– cukier i wyroby cukiernicze – do 2,5 mld euro (wzrost o 7%),
– ryby i przetwory – 2,3 mld euro (wzrost o 5%),
– produkty mleczne – do 2,3 mld euro (wzrost o 0,3%),
– owoce i przetwory owocowe 1,4 mld euro (wzrost o 3 %),
– kawy, herbaty i kakao – 0,8 mld euro (o 6%),
– nasiona roślin oleistych i tłuszcze roślinne – 0,7 mld euro (o 15%)
– alkohole – 0,6 mld euro (19%).
Warzywa i soki cieszyły się w ubiegłym roku większym zainteresowaniem importerów.
W stosunku do warzyw i przetworów (1,7 mld euro) odnotowano spadek eksportu o 5%, ale również soków owocowo-warzywnych o 4%, do 0,5 mld euro.
Warto pamiętać, że w 2020 r. wśród importerów z UE była brana pod uwagę Wielka Brytania, gdyż należała do wspólnego rynku, więc proporcje eksportu w podsumowaniu 2021 r. mogą ulec zmianie.
oprac. dkol na podst. KOWR