Łączna wartość importu żywności wzrośnie o 20%
Wzrost poziomu światowych cen importu żywności eksperci przypisują „wzrostowi kosztów żywności na rynku międzynarodowym, a także trzykrotnemu wzrostowi kosztów transportu”. Jak wskazano w raporcie, regiony rozwijające się stanowią 40% całkowitego importu. Organizacja przewiduje, że łączna wartość importu żywności wzrośnie o 20% w porównaniu z 2020 rokiem. Jednocześnie szacuje się, że w krajach o niskich dochodach i niedoborach żywności oczekuje się jeszcze szybszego wzrostu, „który jest bardziej spowodowany wyższymi kosztami niż wzrostem importu żywności”.
Regiony rozwinięte importują owoce, warzywa oraz ryby
- Regiony rozwijające się stoją w obliczu gwałtownego wzrostu cen podstawowych produktów spożywczych, takich jak zboża, tłuszcze zwierzęce, oleje roślinne i nasiona oleiste, natomiast regiony rozwinięte odnotowują wzrost cen głównie w kategoriach żywności o wysokiej wartości dodanej, takich jak owoce i warzywa, produkty rybne i napoje – czytamy w komunikacie FAO.
Połączenie rosnących cen energii i żywności stanowi powód do niepokoju
Od ponad roku rośnie indeks cen żywności FAO. W czerwcu i lipcu odnotowano pierwszy spadek od 12 miesięcy, ale w sierpniu powrócił trend wzrostowy, który utrzymywał się trzeci miesiąc z rzędu. Jak wyjaśniają eksperci, ceny powstają ze stosunku podaży do popytu, który zaczął rosnąć po cięciach wraz z początkiem pandemii. Jak wyjaśnił wcześniej starszy ekonomista FAO Abdolreza Abbassian, połączenie rosnących cen energii i żywności stanowi powód do niepokoju i może prowadzić do problemów w dłuższej perspektywie.