StoryEditor

Food Research Institude: 84% badanych rolników obawia się negatywnych skutków koronawirusa

Zdecydowana większość rolników obawia się, że epidemia koronawirusa negatywie wpłynie na funkcjonowanie ich gospodarstw. Wyniki badań zleconych przez Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych nie napawają optymizmem.
10.04.2020., 18:04h
Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych zlecił w marcu Food Research Institute wykonanie badań dotyczących stosowania nasion kwalifikowanych przez rolników. Sondaż ten zbiegł się w czasie z pierwszymi potwierdzonymi przypadkami koronawirusa w Polsce. Badanym rolnikom zadano więc przy tej okazji dodatkowe pytanie: czy epidemia będzie miała negatywny wpływ na funkcjonowanie ich gospodarstw.

Niestety wyniki badań, nie są zbyt optymistyczne. Aż 84% badanych rolników obawia się, że epidemia będzie miała negatywny wpływ, a 58,3% z nich uważa, że  stopniu zdecydowanym. Optymistów jest znacznie mniej, bo tylko co dziesiąty rolnik stwierdził, że epidemia nie wpłynie na kondycję ekonomiczną jego gospodarstwa. 


- Biorąc pod uwagę fakt, że pytanie zadano w pierwszych tygodniach epidemii można założyć, że obecnie nastroje rolników są znacznie gorsze — uważa dr Adam Ustrzycki, Badacz Food Research Institute.

Jedną z przyczyn niepokojów rolników są problemy związane z eksportem żywności, który z powodu epidemii napotyka na utrudnienia w związku z ograniczeniami w transporcie i przetwórstwie produktów rolnych na terytorium całej Unii Europejsk...
Pozostało 71% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 17:28