StoryEditor

Konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej wobec wyzwań środowiskowych. Debata główna drugiego dnia EFR w Jasionce

Drugiego dnia Europejskiego Forum Rolniczego 2025 w Jasionce debata główna dotyczyła konkurencyjności polskiej gospodarki żywnościowej wobec wyzwań środowiskowych. Eksperci branżowi i przedstawiciele rządu zastanawiali się nad tym, co jeszcze można zrobić aby polska żywność podbijała kolejne rynki.

27.03.2025., 11:48h

Debatę prowadził Karol Bujoczek, Dyrektor Wydawniczy - Przewodniczący Rady Redaktorów AgroHorti Media Sp. z o.o., a udział w niej wzięli:

- Miłosz Motyka, Wiceminister Klimatu i Środowiska,

 - Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,

- Andrzej Gantner, Wiceprezes Zarządu, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców

- Szymon Borucki, Prezes Zarządu Polmlek Trading Sp. z o.o.

- Jacek Strzelecki, Prezes Zarządu Związku POLSKIE MIĘSO.

- Wiktor Szmulewicz, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych,

Jak poprawić konkurencyjność polskiej żywności na rynku?

Eksperci podczas debaty wskazali główne bolączki polskiego sektora produkcji żywności. Wśród nich dominowały 2 obszary: wysokie koszty produkcji i przetwórstwa oraz nadmierne regulacje administracyjne.

- To, że mamy energetykę opartą na źródłach wysoko emisyjnych i na węglu, wpływa na wysokie koszty energii. Wydobycie węgla w Polsce jest 2 razy droższe niż import węgla z państw trzecich. Mamy zaszłości - brak bilansowania rynku energii w kraju. Do tego mamy problem z magazynowaniem energii i w okresach większego poboru musimy energii dokupić ją spoza kraju - mówił Miłosz Motyka.

- Potrzebujemy wielu deregulacji w przepisach, ponieważ obecne bariery prawne naszą konkurencyjność obniżają. To wszystko generuje koszty w całym łańcuchu żywnościowym, a nimi na rynkach musimy konkurować - wskazywał Andrzej Gantner.

Ekoschematy sprzyjają niższej emisyjności CO2

Z kolei prezes KRIR Wiktor Szmulewicz zauważył, że rolnicy ponoszą koszty wymagań środowiskowych i biorą na siebie koszty tego procesu.

- Wprowadzenie ekoschematów sprawiło, że emisyjność CO2 spadła i dzięki rolnikom, którzy ją ograniczają, przetwórcy mogą korzystać, bo ich ślad węglowy może być niwelowany. Tu każdy kilogram próchnicy w glebie jest na wagę złota - mówił prezes KRIR.

- Mamy dobrze wykształconych rolników, silne uczelnie wyższe przygotowujące producentów żywności i pracowników sektora rolno-spożywczego. Wprowadzamy wiele innowacji w sektorze produkcji i przetwórstwa, wprowadzamy nowe technologie w całym łańcuchu żywnościowym. To dla nas ważny element i dobry prognostyk na przyszłość - mówił Przemysław Rodkiewicz.

Obejrzyj całą debatę.

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. marzec 2025 19:01