
Rozwój sektora produkcji mięsa drobiowego w Polsce w ostatnich latach to ciekawe studium przypadku sukcesu. Branża doskonale wykorzystała trendy światowe w produkcji i konsumpcji mięsa drobiowego. Dzisiaj to właśnie drób króluje na stołach konsumentów w większej części naszego globu.
Globalna produkcja tego mięsa w roku 2019 wyniosła 133,6 mln ton w wadze poubojowej. Wynika to z niskich kosztów jego produkcji, dobrego wykorzystania paszy, dobrej konwersji paszy – czyli zużycia na kilogram przyrostu – oraz wizerunku mięsa „zdrowego”, kontrastującego z nie najlepszą opinią o mięsie czerwonym.
Polska liderem w produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej
W Polsce spożycie drobiu rośnie. W roku 2021 średnio spożywaliśmy 28 kg tego mięsa na osobę, a w Unii Europejskiej średnio 23,9 kg/mieszkańca. Głównym graczem na globalnym rynku mięsa drobiowego pozostaje Brazylia, za nią plasują się Stany Zjednoczone oraz Unia Europejska. Polska jest liderem w produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. W 2021 r. wyprodukowaliśmy 2,54 mln ton tego mięsa, co stanowiło 19% całkowitej produkcji unijnej. Wyprzedziliśmy takie kraje, jak Francja (1...