StoryEditor

Polska liderem w europejskiej produkcji drobiu. Połowa na eksport

Polska stała się liderem w europejskiej produkcji drobiu, wyprzedzając takie potęgi jak Francja czy Niemcy. Dobre wyniki, efektywna produkcja i wydajne przetwórstwo – to klucz do sukcesu całego sektora.
13.12.2022., 11:12h

Rozwój sektora produkcji mięsa drobiowego w Polsce w ostatnich latach to ciekawe studium przypadku sukcesu. Branża doskonale wykorzystała trendy światowe w produkcji i konsumpcji mięsa drobiowego. Dzisiaj to właśnie drób króluje na stołach konsumentów w większej części naszego globu.

Globalna produkcja tego mięsa w roku 2019 wyniosła 133,6 mln ton w wadze poubojowej. Wynika to z niskich kosztów jego produkcji, dobrego wykorzystania paszy, dobrej konwersji paszy – czyli zużycia na kilogram przyrostu – oraz wizerunku mięsa „zdrowego”, kontrastującego z nie najlepszą opinią o mięsie czerwonym.

Polska liderem w produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej

W Polsce spożycie drobiu rośnie. W roku 2021 średnio spożywaliśmy 28 kg tego mięsa na osobę, a w Unii Europejskiej średnio 23,9 kg/mieszkańca. Głównym graczem na globalnym rynku mięsa drobiowego pozostaje Brazylia, za nią plasują się Stany Zjednoczone oraz Unia Europejska. Polska jest liderem w produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. W 2021 r. wyprodukowaliśmy 2,54 mln ton tego mięsa, co stanowiło 19% całkowitej produkcji unijnej. Wyprzedziliśmy takie kraje, jak Francja (1...

Pozostało 92% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 12:02