Zielony Ład to luksus, na jaki możemy sobie pozwolić, zważywszy na warunki, w jakich żyjemy. Produkcja pszenicy w Europie w 2014 r. wyniosła 133 mln t, z czego ok. 17 mln t pochodziło z Wielkiej Brytanii. Wtedy także mogliśmy wyeksportować ok. 40 mln t pszenicy i w pewien sposób ograniczyć ryzyko głodu na świecie.
– W 2024 r. wyprodukowaliśmy o 20 mln t pszenicy mniej – 113 mln t, co oznacza, że 30% rolnictwa ekologicznego spowoduje o 15% niższą produkcję. Tym samym produkcja spadnie do 96 mln ton. Z kolei jeśli mamy o 20% mniej zużywać nawozów, spowoduje to ok. 12-proc. spadek produkcji. Finalnie oznaczałoby to produkcję na poziomie 85 mln ton – przewidywał podczas naszego Forum prof. Schönberger. – Z kolei zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin o 50% spowoduje 15-proc. spadek. To oznacza, że przy zastosowaniu zaleceń Zielonego Ładu w 2030 r. produkcja pszenicy spadnie do 72 mln t.
Wprawdzie własne zapotrzebowanie Unii Europejskiej spadło w ostatnim czasie. Wynika to z tego, że takie duże kraje, jak chociażby Ni...