Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) szacuje, że na świecie co pół roku przybywa ok. 40 mln ludzi, czyli co pół roku pojawia się nowa Polska do wykarmienia. Dlatego też, według ONZ, do 2050 r. światowa produkcja rolna musi wzrosnąć o 50%, przy areale zmniejszonym o prawie 20%. W Polsce, na podstawie danych GUS, jeden rolnik produkuje żywność dla ok. 30 Polaków.
– Ze względu na urbanizację ta liczba będzie zapewne rosła. Sama intensyfikacja produkcji żywności nie wystarczy, niezbędne jest osiągnięcie celu w sposób zrównoważony, prowadzony z poparciem społeczeństwa, łączący ochronę środowiska i zapewniający opłacalność produkcji rolnej – mówił Joerg Rehbein.
Rolnictwo zrównoważone
Naszym celem w firmie Bayer jest umożliwienie rolnikom prowadzenia zrównoważonej uprawy poprzez dostarczenie najnowszych technologii w zakresie nasiennictwa, ochrony roślin i naukowego zastosowania danych (ang. Data Science). Połączenie tych technologii umożliwia precyzyjniejszą uprawę, większe plony oraz ich lepszą jakość.Jak zaznaczył Joerg Rehbein, w Polsce Bayer prowadzi szereg inicjatyw, na przykład:
- W 2016 r. otworzyliśmy jedyne w Polsce Centrum Badania Odporności w Paluzach, gdzie prowadzimy doświadczenia nad wpływem różnych praktyk na odporność chwastów na herbicydy.
- W 2019 r. wraz z firmą KWS planujemy wprowadzenie przełomowej technologii uprawy buraka cukrowego Conviso Smart, która pozwoli rolnikom ograniczyć liczbę zabiegów herbicydowych przy jednoczesnej wysokiej skuteczności zwalczania chwastów.
- Pracujemy nad tym, aby nasza technologia cyfrowa Climate FieldView ™ pojawiła się wkrótce w Polsce.
- Na polskim rynku są już dostępne dwa nasze środki biologiczne do ochrony roślin: Contans i Serenade, które stanowią ważne dopełnienie dobrze znanej ochrony chemicznej.
Akceptacja dla innowacji
Aby sprostać wyzwaniu wzrostu produkcji żywności w sposób zrównoważony, istotne jest docenienie przez konsumentów roli kobiet i mężczyzn pracujących w rolnictwie oraz zrozumienie wagi problemów, z jakimi się mierzą. To pozwoliłoby na uzyskanie akceptacji społecznej dla innowacji w rolnictwie, jak również do dalszego wsparcia finansowego rolników z UE.Według szacunków GUS nasz pojedynczy rolnik produkuje żywność dla 30 Polaków. Stale zmniejsza się powierzchnia gruntów użytkowanych rolniczo. Z kolei coraz więcej produktów spożywczych jest marnowana – na świecie 32%, polska rodzina marnuje żywność o wartości 3 tys. zł rocznie.
– Każda substancja chemiczna wprowadzana do powszechnego użytku na polu wymaga przeciętnie 12 lat prac doświadczalnych, by bezpiecznie ją wdrożyć w uprawach. Rolnictwo zrównoważone to chemiczna ochrona plus genetyka i transformacja cyfrowa – mówił J. Rehbein. Dodał, że w tym roku wycofano z rynku lub zadecydowano o wycofaniu 24 substancje chemiczne. Z tego powodu w niektórych uprawach będą braki środków optymalnej ochrony. Skutek będzie taki, że europejski rolnik nie będzie konkurencyjny dla farmera spoza UE. Podobnie jest w genetyce.
– Prosimy o wasze wsparcie w tej nierównej konkurencji. Musimy mieć równoważną paletę środków z resztą świata – apelował przedstawiciel koncernu Bayer. Zachęcał do aktywnego uczestnictwa w mediach społecznościowych, budując w społeczeństwie pozytywny obraz nowoczesnego rolnictwa. Inaczej Europa będzie zmuszona do importu żywności. Te sprawy należy wspólnie tłumaczyć instytucjom UE, ich organom regulacyjnym.
– Należy tworzyć klimat społeczny o bezpieczeństwie środków ochrony roślin i ich niezbędnej opłacalności dla rolnictwa i społeczeństwa UE w globalnej konkurencji – skwitował wywód niemiecki specjalista.
as