RHD zostało wprowadzone do polskiego porządku prawnego na początku 2017r. na wniosek rolników i organizacji rolniczych.
Czym jest Rolniczy Handel Detaliczny - RHD?
Zgodnie z definicją pojęcie „rolniczy handel detaliczny” oznacza handel detaliczny polegający na produkcji żywności zawierającej co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym oraz zbywaniu tej żywności konsumentowi finalnemu lub zakładom prowadzącym handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego (takim jak np. sklepy, restauracje, stołówki, itp.).
Zobacz także: Czy rolnik musi mieć kasę fiskalną przy sprzedaży RHD?
- Dla RHD obowiązują mniej rygorystyczne wymagania higieniczne niż te, które dotyczą zakładów prowadzących produkcję żywności na dużą skalę. Przy czym trzeba podkreślić, że zachowywane są podstawowe zasady i wymogi gwarantujące bezpieczeństwo konsumentów – mówił w Sejmie wiceminister rolnictwa Jacek Czerniak.
Zaletą tworzenia RHD jest także skrócona procedura uzyskiwania uprawnień do prowadzenia działalności (rejestracja, nie zaś zatwierdzenie zakładu, zwolnienie z obowiązku sporządzania projektu technologicznego zakładu).
Rośnie zainteresowanie - 13-krotny wzrost liczby podmiotów prowadzących RHD
Działalność RHD od samego początku jej wprowadzenia w Polsce cieszy się dużym zainteresowaniem wśród rolników. Liczba podmiotów prowadzących RHD systematycznie wzrasta i aktualnie wynosi 22 273. W ciągu ostatnich 7 lat nastąpił 13-krotny wzrost liczby podmiotów prowadzących RHD (w 2017 r. liczba ta wynosiła 1633). Dla porównania: liczba podmiotów prowadzących w Polsce sprzedaż bezpośrednią (funkcjonującą od 2003 r.) wynosi - 16 104, zaś działalność marginalną, lokalną i ograniczoną (funkcjonującą od 2007 r.) – 1055.
Rozszerzyć RHD - żywność ekologiczna i lokalna w szpitalach
Podczas debaty posłowie postulowali rozszerzenie możliwości sprzedaży produktów z RHD. Ich zdaniem możliwość zaopatrywanie się w taką żywność powinny mieć także szpitale.
- Nie ma lepszej żywności dla chorujących jak z bezpiecznego, polskiego rolnictwa - mówiła posłanka Alicja Chybicka z PO.
- Chodzi o to, aby placówki żywienia zbiorowego miały zalecenie, by preferować żywność ekologiczną i żywność pochodzącą z RHD – kontynuował Jan Krzysztof Ardanowski.
Poseł Jarosław Sachajko zwrócił uwagę, że w Sejmie jest już złożona taka ustawa.
– Zakłada ona, żeby w zamówieniach publicznych był obowiązek kupowania 51% żywności ekologicznej i lokalnej. Wtedy mamy żywność najwyższej jakości, która leczy a nie tylko wypełnia żołądki – mówił J. Sachajko.
Nie tylko RHD
RHD jest jedną z kilku form działalności, w ramach których rolnicy mogą produkować żywność w gospodarstwach na małą skalę i wprowadzać ją na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw, na uproszczonych zasadach z zakresu prawa żywnościowego. Oprócz RHD, w ramach krótkich łańcuchów dostaw rolnicy mogą wprowadzać na rynek żywność w ramach takich form działalności jak:
- sprzedaż bezpośrednia,
- dostawy bezpośrednie,
- działalność marginalna, lokalna i ograniczona.
wk
fot:envato