Konsumenci zarówno w UE, jak i poza nią będą coraz bardziej wymagający w kwestii spożywanej żywności, chętniej będą wybierać produkty o wysokiej wartości dodanej (produkty lokalne, ekologiczne i inne o certyfikowanej jakości). Jednocześnie spodziewać należy się zmiany preferencji żywieniowych: czeka nas spadek spożycia mięsa, pieczywa oraz cukru, przy jednoczesnym wzroście spożycia białka pochodzenia roślinnego.
To nie jedyne wyzwanie dla producentów żywności, którzy muszą się zmierzyć ze zmianami klimatycznymi, ale także z coraz większą presją społeczeństwa na ochronę środowiska w produkcji rolniczej. Eksperci KE prognozują, że ograniczenia z tego wynikające da się jedynie częściowo rekompensować przez postęp technologiczny i organizacyjny – np. wykorzystanie rolnictwa precyzyjnego.
Nie pozostanie to bez wpływu na konkurencyjność europejskiego rolnictwa. Większość europejskiej żywności ma być konsumowana w krajach samej UE, a na rynkach międzynarodowych sukces mogą odnieść jedynie niektóre unijne produkty – np. wyroby mleczarskie.
Jeżeli chcesz poznać przyszłość najważniejszych rynków w skali całej UE, zapraszamy do lektury najnowszego wydania top agrar Polska. Cały artykuł na ten temat znajdziesz od str. 34.
StoryEditor
Rynki rolne do 2030 roku: dobry klimat dla białka
Komisja Europejska przeanalizowała trendy rynkowe, których powinniśmy spodziewać się do 2030 roku. Które sektory mają najlepsze perspektywy, a kto musi szykować się na ciężkie czasy?