![Zdjęcia geotagowane wracają! KE szykuje duże zmiany](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/15/o_540750_1280.webp)
To nie jedyne wyzwanie dla producentów żywności, którzy muszą się zmierzyć ze zmianami klimatycznymi, ale także z coraz większą presją społeczeństwa na ochronę środowiska w produkcji rolniczej. Eksperci KE prognozują, że ograniczenia z tego wynikające da się jedynie częściowo rekompensować przez postęp technologiczny i organizacyjny – np. wykorzystanie rolnictwa precyzyjnego.
Nie pozostanie to bez wpływu na konkurencyjność europejskiego rolnictwa. Większość europejskiej żywności ma być konsumowana w krajach samej UE, a na rynkach międzynarodowych sukces mogą odnieść jedynie niektóre unijne produkty – np. wyroby mleczarskie.
Jeżeli chcesz poznać przyszłość najważniejszych rynków w skali całej UE, zapraszamy do lektury najnowszego wydania top agrar Polska. Cały artykuł na ten temat znajdziesz od str. 34.
![](https://topagrar.pl/media/uploads/02_2019.jpg)