To już VII edycja konferencji na temat stosowania pasz rzepakowych w żywieniu bydła. Podczas konferencji będzie mowa o aktualnej sytuacji dot. przerobu i wykorzystania rzepaku w Polsce i Europie, możliwego zastosowania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu bydła mlecznego, a także porównania tej paszy do innych pasz dla cieląt dostępnych na rynku. Pasze rzepakowe mają również znaczenie w produkcji pasz dla bydła mięsnego i o tym także eksperci będą mówić.
Prelegentami będą polscy eksperci w zakresie przetwórstwa rzepaku oraz jego produkcji, żywienia i chowu bydła m.in.:
Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju; Wojciech Mojkowski, Dyrektor, PODR w Szepietowie, Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, dr hab. Paweł Górka, prof. UR Kraków, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO; Mariusz Olejnik, Prezes Polskiej Federacji Rolnej i Zbigniew Wróblewski, PFHBiPM.
Konferencja odbędzie się 15 listopada w Hotelu Via Baltica koło Łomży (Grzymały Szczepankowskie) w godzinach 9.00- 14 30. Wstęp dla rolników jest bezpłatny.
PROGRAM:
09.00 – 10.00 Rejestracja uczestników, powitalna kawa
10.00 – 10.15 Oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników:
− Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju;
− Wojciech Mojkowski, Dyrektor, PODR w Szepietowie
− Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych
10.15 – 10.35 Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie
− Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
10.35 – 11.30 Poekstrakcyjna śruta rzepakowa w dawkach dla krów mlecznych
− prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
11.30 – 12.00 Poekstrakcyjna śruta rzepakowa kontra inne pasze białkowe w żywieniu cieląt - wyniki badań krajowych
− dr hab. Paweł Górka, prof. UR Kraków, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
12.00 – 12.40 Przerwa kawowa
12.40 – 13.20 Pasze rzepakowe w różnych modelach produkcji mleka i wołowiny
− dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
13.20 – 14.20 Debata ekspercka
− Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO;
− Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu KZPRiRB;
− Mariusz Olejnik, Prezes Polskiej Federacji Rolnej;
− Zbigniew Wróblewski, PFHBiPM
− przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
14.20 – 14.30 Podsumowanie i zakończenie konferencji
14.30 Obiad
Zapisy na konferencję
- Prosimy o potwierdzenie swojego uczestnictwa: pod nr tel. 22 628 38 06 lub mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. W tytule wiadomości proszę umieścić: „KONFERENCJA PASZOWA - potwierdzenie udziału” – informują organizatorzy.