Przyczyn powszechnego występowania czerni zbóż, na praktycznie wszystkich gatunkach, nawet na owsie jest kilka, nie zawsze jest to tylko wilgoć powietrza i opady deszczu. Są to:
- wysoka wilgoć gleby od wczesnej wiosny na stanowiskach, na których słoma leżała na wierzchu (niewątpliwie jest to jedna z nielicznych wad uprawy uproszczonej);
- wspomniana wyżej wilgoć z opadów, szczególnie burzowych, poprzeplatana z okresami upałów;
- wcześniejsze osłabienie roślin przymrozkami w czasie kwitnienia wielu gatunków zbóż;
- osłabienie na skutek wahań temperatury;
- silne wiatry, które niosą drobiny uszkadzające rośliny oraz wilgoć;
- gradobicia i deszcze nawalne.
Czerń to choroba osłabionych lub maltretowanych wiatrem i deszczem plantacji. Nie jest ona niebezpieczna dla liczby ziarniaków, bo pojawia się już po jej ukształtowaniu. Wpływać jednak może na MTZ zwłaszcza, jak to jest w tym roku, gdy pojawia się bardzo wcześnie. Czerń też może wpływać na przechowywanie ziarna, pojawianie się na gorzej wykształconych ziarniakach w magazynie aflatoksyn.
Co można jeszcze zrobić?
Na fungicydy jest stanowczo zbyt późno. Z jednej strony często ...