StoryEditor

Czernienie zbóż plagą tegorocznych żniw

W tym roku podczas żniw widać bardzo wyraźnie skutki infekcji grzybów z rodzaju Cladosporium, Alternaria, Ascochyta spp. i Epicoccum spp. powodujące chorobę – czernienie zbóż. Występowanie jej nasila się zwłaszcza po nagłych i intensywnych opadach deszczu w końcowym okresie dojrzewania zbóż, co skutkuje przewlekaniem żniw.
30.07.2015., 12:07h

Choroba występuje dość często na plantacjach wcześniej porażonych przez łamliwość podstawy źdźbła, fuzariozę kłosów czy septoriozę plew. Na zaschniętych kłosach pojawia się wówczas w znacznej ilości ciemny nalot pokrywający je częściowo lub w całości, przez co łan przybiera barwę ciemno szarą.

Zwykle straty powodowane przez sprawców czernienia zbóż sięgają do 5%, lecz ziarno, zwykle zainfekowane także innymi grzybami, ma gorszą jakość technologiczna i gorzej się przechowuje, a użyte do siewu zainfekuje nowe zasiewy. Chorobę tę należało eliminować w okresie ochrony liścia flagowego i kłosa (zabieg T3). Do tego zadania nadają się zwłaszcza fungicydy z grupy strobiluryn, które chronią kłos i wykazują dłuższy okres działania. Przy wyborze środka należy także zwrócić uwagę na jego karencję, gdyż okres od jego zastosowania i zbioru zboża jest zwykle dość krótki.

Na prewencję  wtym sezonie jest już za późno. Jednak w przyszłym roku, aby ochronić pszenicę, pszenżyto i żyto w fazie kłoszenia można zastosować następujące preparaty:

  • Amistar 250 SC (0,8–1 l/ha),
  • Dobromir 250 SC (0,8–1 l/ha),
  • Duett Ultra 497 SC (0,6 l/ha),
  • Gerana (1 l/ha),
  • Osiris 65 EC (1,5–2,5 l/ha),
  • Rubric 125 SC (1 l/ha),
  • Strobi 250 Sc (0,8–1 l/ha),
  • Tenore 400 EW (1 l/ha),
  • Vista 228 SE (1,8 l/ha),
  • Zamir 400 EW (1 l/ha).

bie

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 02:18