
Większego nasilenia leni należy się spodziewać na glebach dobrze uwilgotnionych (larwy nie znoszą przesuszenia) i z dużą ilością materii organicznej. Szkodnik może też wystąpić na polach, na których składowany jest obornik (zapach kompostu i obornika przyciąga samice, które składają w nim jaja).
Główną bazą pokarmową dla leni są wszelkie resztki roślinne. Przy ich niedostatku szkodnik uszkadza podziemne części roślin uprawnych. Jego zwalczanie polega przede wszystkim na dokładnym rozdrabnianiu i przyorywaniu resztek pożniwnych. Im dłużej w glebie utrzymuje się nierozłożona masa roślinna, tym większe ryzyko wystąpienia leni. Zagrożeniem dla roślin jest obecność 50 larw/m2.
Częściową ochronę przed leniami dają zaprawy nasienne z neonikotynoidami. Jeszcze do niedawna, np. w ziemniakach, możliwe było zastosowanie chloropiryfosu przed sadzeniem w dawce 4 l/ha preparatu zawierającego 480 g/l substancji i wymieszanie go z glebą.