Dr Juliusz Urban: Panie dyrektorze, chciałbym zapytać o absorbowanie wolnego azotu. To jest zjawisko znane od lat. Bakterie brodawkowate współpracujące z roślinami motylkowymi – wydaje się, że nie ma tutaj rewolucji...
Dr Marek Reich: Dzisiaj będę mówił o Methylobacterium symbioticum, która to bakteria jest w BlueN®. Bakteria wykorzystuje wolny azot atmosferyczny za pomocą nitrogenazy. I to jest jakby część wspólna zjawiska. Jednak Methylobacterium symbioticum występuje w nadziemnych częściach rośliny i właśnie tam zachodzi ten proces. Dlatego jest to endofit, który współpracuje z rośliną, z elementami zielonymi, zasiedla fyllosferę, niezależnie od gatunku rośliny – wyjaśnił dr Reich.
Dr Juliusz Urban: Rozumiem, że ideą jest zaoszczędzenie nawożenia azotowego. Pytanie – ile dzięki temu możemy zaoszczędzić na nawożeniu w zbożach? Co na to manager ds. rozwoju nowych produktów PUH Chemirol Sp. z o.o.?
Dr Marek Reich: Jeśli chodzi o zboża, to doświadczenie europejskie i polskie wdrożeniowe pokazują, że możemy zaoszczędzić minimum 30 kg azotu, ale średnio nawet 56 kg w zbożach. A w kukurydzy 76 kg, a niektóre doświadczenia pokazują, że nawet ponad 100 kg.
Koniecznie obejrzyj cały wywiad!
Dr Marek Reich: Jeśli chodzi o zboża, to doświadczenie europejskie i polskie wdrożeniowe pokazują, że możemy zaoszczędzić minimum 30 kg azotu, ale średnio nawet 56 kg w zbożach. A w kukurydzy 76 kg, a niektóre doświadczenia pokazują, że nawet ponad 100 kg.
Koniecznie obejrzyj cały wywiad!