StoryEditor

Dr Marek Reich: W zbożach można zaoszczędzić średnio 56 kg, a w kukurydzy 76 kg azotu dzięki BlueN

Tuż przed odbywającą się w ramach VII Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu sesji „Organizacja i Zarządzanie” i prelekcji „BlueN Niebieska Rewolucja – jako alternatywne źródło azotu” rozmawialiśmy z doktorem Markiem Reichem, managerem ds. rozwoju nowych produktów PUH Chemirol Sp. z o.o.
07.12.2022., 11:12h
Dr Juliusz Urban: Panie dyrektorze, chciałbym zapytać o absorbowanie wolnego azotu. To jest zjawisko znane od lat. Bakterie brodawkowate współpracujące z roślinami motylkowymi – wydaje się, że nie ma tutaj rewolucji... 


Dr Marek Reich: Dzisiaj będę mówił o Methylobacterium symbioticum, która to bakteria jest w BlueN®. Bakteria wykorzystuje wolny azot atmosferyczny za pomocą nitrogenazy. I to jest jakby część wspólna zjawiska. Jednak Methylobacterium symbioticum występuje w nadziemnych częściach rośliny i właśnie tam zachodzi ten proces. Dlatego jest to endofit, który współpracuje z rośliną, z elementami zielonymi, zasiedla fyllosferę, niezależnie od gatunku rośliny – wyjaśnił dr Reich.
Dr Juliusz Urban: Rozumiem, że ideą jest zaoszczędzenie nawożenia azotowego. Pytanie – ile dzięki temu możemy zaoszczędzić na nawożeniu w zbożach? Co na to manager ds. rozwoju nowych produktów PUH Chemirol Sp. z o.o.?

Dr Marek Reich:
Jeśli chodzi o zboża, to doświadczenie europejskie i polskie wdrożeniowe pokazują, że możemy zaoszczędzić minimum 30 kg azotu, ale średnio nawet 56 kg w zbożach. A w kukurydzy 76 kg, a niektóre doświadczenia pokazują, że nawet ponad 100 kg.

Koniecznie obejrzyj cały wywiad!
Karol Pomeranek
Autor Artykułu:Karol Pomeranek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 13:00