Słoma to generalnie cenne źródło makro- i mikroelementów. Jeśli zatem nie mamy produkcji zwierzęcej, nie powinniśmy jej wywozić z pola. Spośród mikroelementów słoma zawiera najwięcej żelaza. W wymienionych rodzajach słomy jest go od 150 do 220 g/t s.m. (najmniej w rzepaczanej).
Zobacz także: System uproszczonej uprawy - jaki ma wpływ na ochronę roślin?
Ile w słomie znajduje się manganu, cynku i miedzi?
- Zawiera też sporo manganu: od około 40 do 80 g/t s.m. (najmniej rzepaczana, najwięcej pszeniczna).
- Poza tym ma też cynk 30–50 g/t s.m. (w tym przypadku najwięcej ma go słoma rzepaczana, a najmniej pszeniczna).
- Jest też jeszcze miedź, której w słomie znajduje się od około 2 do 7 g/t s.m. (najwięcej w rzepaczanej, najmniej w słomie pszenicznej).