Aby wykorzystać potencjał rośliny i dostarczony azot do gleby roślinom należy podać siarkę. Efektywna dawka S w zbożach wynosi 15-25 kg/ha i powinniśmy ją podać w formie nawozów łatwo przyswajalnych. Nawożenie siarką wpływa na lepsze pobieranie i przyswajanie azotu co gwarantuje wzrost plonu i jego jakości. Siarka jest podstawowym budulcem aminokwasów zawierających ten pierwiastek (np. cysteina, metionina). Niedobór lub brak białek z tymi aminokwasami ma wpływ na ogólną zawartość białka w ziarnie. Magnez jest składnikiem chlorofilu zatem jego niedobór skutkuje zaburzeniem procesu fotosyntezy, co bezpośrednio przekłada się na plon. Oba składniki możemy podać wiosną jednocześnie w postaci granulowanego siarczanu magnezu. Można to zrobić już w fazie BBCH 25-29, jednak należy pamiętać, że rośliny powinny być suche. W ten sposób nie poparzy się liści. Podając siarkę jednocześnie wprowadzamy odpowiednią ilość magnezu. Późniejsze ewentualne zasilenie siarką i magnezem przeprowadza się dolistnie także np. siarczanem magnezu.
Pobranie składników przez zboża
jd