Pszenica w kontrolowanym środowisku
Infarm, firma zajmująca się rolnictwem wertykalnym i współgospodarz Pawilonu Systemów Żywnościowych na COP 27 zaprezentowała swoje wyniki hodowlane, które są bardzo imponujące.
Wykorzystując farmy pod dachem, bez użycia gleby, pestycydów i korzystając ze znacznie mniejszej ilości wody w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym, firma wytworzyła ogromną ilość pszenicy. To pierwsze przedsiębiorstwo, które poza rolnictwem wertykalnym zajmuje się również hodowlą podstawowych roślin uprawnych w kontrolowanym środowisku. Pierwsze próby wykazały wyjątkowo wysokie wyniki, co pozwala na oszacowanie plonu na 11,7 kg na m2 rocznie. Po przełożeniu tego na skalę produkcyjną jest to równowartość 117 ton na hektar rocznie. To wynik 26 razy większy niż w przypadku uprawy konwencjonalnej na otwartym polu.
Roślina niezależna od warunków zewnętrznych
Produkcja pod dachem jest niezależna od zewnętrznych warunków klimatycznych, a zatem jest odporna na coraz bardziej dokuczliwe zmiany klimatu. Jak podkreślają specjaliści z Infarm, to ważny kamień milowy, bo w miarę pogarszania się wpływu klimatu w dostarczaniu podstawowych produktów żywnościowych, alternatywą może być uprawa w kontrolowanym środowisku.
Guy Galonska, dyrektor techniczna i współzałożycielka Infarm mówi: "Aby nadal karmić rosnącą populację świata, musimy osiągnąć wyższe plony, które udowodniliśmy, że są możliwe dla pszenicy dzięki rolnictwu pod dachem, w kontrolowanym środowisku. Nasze wyniki są znaczące w porównaniu do średniej wydajności produkcji pszenicy na zewnątrz, która wynosi około 4,5 tony na hektar rocznie i jest silnie uzależniona od pogody i pór roku. Jesteśmy pewni, że pszenica może być z powodzeniem uprawiana na większą skalę w pomieszczeniach zamkniętych jako alternatywa odporna na warunki klimatyczne. Nasze rekordowe plony mogą potencjalnie zostać zwiększone o kolejne 50% w nadchodzących latach dzięki połączeniu ulepszonej genetyki, sprzętu i zoptymalizowanego środowiska wzrostu."
Możliwość uprawy pszenicy w pomieszczeniach zamkniętych jest kamieniem milowym dla Infarm i ma istotne znaczenie dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego, ponieważ pszenica jest rośliną o dużej zawartości kalorii, ale wymagającą dużej ilości zasobów. Jest podstawowym składnikiem diety na całym świecie. Wystartowaliśmy z Infarm, że znaleźć nowe sposoby produkcji żywności, aby wyżywić rosnącą populację świata, a wyniki pokazują, że jesteśmy o spory krok bliżej do osiągnięcia tego celu – powiedziała Erez Galonska, dyrektor generalna i współzałożycielka firmy.
Pszenica najważniejszym zbożem
Pszenica pokrywa dzienne zapotrzebowanie na energię dużej części populacji świata i jest znaczącym źródłem białka: w niektórych regionach pokrywa prawie 40% dziennego spożycia białka! Pszenica jest uprawiana na większym obszarze niż jakakolwiek inna uprawa, a ze względu na zdegradowane środowisko oczekuje się spadku plonów z hektara pod gołym niebem. Aby wykarmić rosnącą populację świata (która niedawno przekroczyła 8 miliardów ludzi), konieczne jest zwiększenie plonów pszenicy, co jest obecnie możliwe dzięki rolnictwu pod dachem z kontrolowanym środowiskiem.
oprac. al na podst. Infarm
fot. Infarm.com