W zbożach największym zagrożeniem powodowanym przez mszyce jest infekcja roślin wirusem żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV), ale w ostatnich latach lokalnie również wirusem karłowatości pszenicy (WDV), przenoszonym przez skoczki.
Monitorowanie mszyc
Do monitorowania występowania mszyc można wykorzystać żółte naczynia, te same, które stosuje się w rzepaku. Najlepiej wystawić je na polu tuż po siewie, wlewając do nich wodę z płynem obniżającym napięcie powierzchniowe, np. kilka kropel płynu do mycia naczyń. Pojemniki zaleca się wyłożyć przy brzegach plantacji najbardziej narażonych na nalot szkodników, np. od strony uprawy kukurydzy, innych zbóż lub użytków zielonych.
Chemiczna walka ze szkodnikami
Zabiegi chemiczne zaleca się wykonać, kiedy szkodniki przekroczą próg ekonomicznej szkodliwości. Dla mszyc jest to zaobserwowanie pierwszych osobników na wschodach, co wymaga częstych obserwacji polowych.
Opryskiwanie upraw należy wykonać podczas bezwietrznej pogody lub przy słabym wietrze, najlepiej z lekkim zachmurzeniem, w temperaturze zalecanej dla preparatu na konkretne szkodniki – patrz tabela:
Preparaty przeznaczone do zwalczania...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Jak jesienią pokonać mszyce w zbożach?
Jesień to trudny czas dla nowo założonych plantacji zbóż ozimych, m.in. z powodu presji mszyc. Ich szkodliwość wynika głównie z przenoszenia sprawców chorób wirusowych. Zainfekowane rośliny spowalniają swój rozwój, obniża się ich kondycja fizjologiczna – w tym potencjał zimotrwałości.