
Monitorowanie mszyc
Do monitorowania występowania mszyc można wykorzystać żółte naczynia, te same, które stosuje się w rzepaku. Najlepiej wystawić je na polu tuż po siewie, wlewając do nich wodę z płynem obniżającym napięcie powierzchniowe, np. kilka kropel płynu do mycia naczyń. Pojemniki zaleca się wyłożyć przy brzegach plantacji najbardziej narażonych na nalot szkodników, np. od strony uprawy kukurydzy, innych zbóż lub użytków zielonych.
Chemiczna walka ze szkodnikami
Zabiegi chemiczne zaleca się wykonać, kiedy szkodniki przekroczą próg ekonomicznej szkodliwości. Dla mszyc jest to zaobserwowanie pierwszych osobników na wschodach, co wymaga częstych obserwacji polowych.
Opryskiwanie upraw należy wykonać podczas bezwietrznej pogody lub przy słabym wietrze, najlepiej z lekkim zachmurzeniem, w temperaturze zalecanej dla preparatu na konkretne szkodniki – patrz tabela:
Preparaty przeznaczone do zwalczania...