Określenie momentu uzyskania przez zboża tej fazy jest niezmiernie istotne, ponieważ jest to bardzo ważny czas w rozwoju zbóż i stosuje się w niej m.in. regulatory wzrostu, ale także rozpoczyna się stosowanie fungicydów – głównie na choroby podstawy źdźbła. W tej fazie można także podać mikroskładniki, takie jak mangan, bor, cynk czy molibden.
Faza pierwszego kolanka ma miejsce wtedy, gdy pierwsze kolanko znajduje się ok. 1 cm nad węzłem krzewienia. Fazę te można wstępnie określić na podstawie oględzin roślin, ponieważ pierwsze kolanko wyczuwalne jest jako delikatne zgrubienie na pędzie głównym, a cała roślina (w tym także pędy boczne) ma bardziej wzniesiony pokrój. Aby nie przegapić tej fazy na polu po pierwsze trzeba często na nim być i mieć pod ręką np. nóż lub żyletkę, aby rozkroić rośliny wzdłuż źdźbła. Tylko bowiem w taki sposób będziemy mieli 100-proc. pewność, że rośliny uzyskały tę fazę. Po przekrojeniu źdźbła widoczne będą zielone pierścienie – kolanka. Jeśli pierwsze kolanko będzie oddalone o ok. 1 cm od węzła krzewienia, oznacza to wówczas, że rozpoczęła się faza BBCH 31 (tzw. pierwsze kolanko).
mwal