Francuscy agronomowie z instytutu Arvalis posługują się metodą oceny ryzyka wylegania na postawie tzw. siatki oceny. Polega ona na zliczaniu specjalnych punktów ryzyka. Dla centralnego regionu (Ile-de France – Owernia) przedstawia się ona następująco.
Typ gleby
Na początek punktuje się ryzyko wylegania na postawie gleby:
- gleby lekkie – 0 pkt;
- gleby średnie – 1 pkt;
- gleby ciężkie- 2 pkt.
Wrażliwość odmiany
Następnie bierze się pod uwagę odmianę i jej wrażliwość na wyleganie:
- odporne – 0 pkt;
- średnio odporne – 1 pkt;
- umiarkowanie wrażliwe – 2 pkt;
- wrażliwe – 3 pkt.
- bardzo wrażliwe – 4 pkt.
Choć nasze odmiany nie są sklasyfikowane jak francuskie, to mamy ocenę odmian wg COBORU w skali 9-stopniowej. Można wg niej przypisać odmianę do któregoś z poziomów wrażliwości (np. 8-9 st. To odmiany odporne).
Nawożenie azotem
Kolejny czynnik, czyli nawożenie azotem oceniane jest na dwóch poziomach:
- dobra kontrola azotu – 0 pkt,
- ryzyko nadmiaru azotu – 2 pkt.
Ten drugi stopień dotyczy sytuacji, w których jesienią było dużo azotu, np. po przedplonie lub wiosną azot był dostarczony wcześnie i regularnie...