![pogotowie polowe, pobieranie prób glebowych](https://static.topagrar.pl/images/2025/01/30/o_570421_1280.webp)
Zgorzel podstawy źdźbła nie jest wyjątkowo powszechnie występującą u nas chorobą. Pojawia się raczej rzadko i jeśli już, to najczęściej w pszenicy, czasem w pszenżycie. Choroba może jednak zyskać na znaczeniu, bo lubi raczej suchsze (ale też cięższe) gleby i temperatury do 25°C.
Zobacz także: Jak i po co badać kationy w glebie? Zaplanuj dobrze nawożenie
Co sprzyja chorobom podstawy źdźbła?
Mogą zatem sprzyjać jej coraz częściej występujące dłuższe jesienie, zatem jednym ze sposobów jej ograniczania może być opóźnianie terminu siewu ozimin. Wiosną chemicznie tej choroby w żaden sposób nie ograniczymy.
Czym pryskać na zgorzel?
Jeśli chodzi o chemiczne zwalczanie zgorzeli podstawy źdźbła, to obecnie mamy do dyspozycji tylko jedną substancję czynną siltiofam, wykorzystywany w zaprawie nasiennej, który jako jedyny ogranicza chorobę. W jej ograniczaniu pomaga szybsza mineralizacja resztek pożniwnych (wapnowanie, azot), zwalczanie samosiewów zbóż, czy uprawa gleby poprawiająca jej strukturę i napowietrzenie.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 2/2025
czytaj więcej