Bardzo ważnym elementem tego działania jest także koniunktura na rynku i związana z nią cena ziarna. W każdym z tych wariantów trzeba zadbać o dobrą jakość towaru.
Zobacz także: Raport postraszył, ale Matif niestety się odwraca. A co z cenami zbóż w kraju?
Co decyduje o jakości składowanego ziarna?
O jakości składowanego ziarna decydują dwa podstawowe parametry, tj. jego temperatura i wilgotność.
- Dla zbóż bezpieczna wilgotność ziarna przechowywana do ok. 12 mies. wynosi 12–14%.
- Optymalna temperatura składowanego ziarna to 12–15°C, która zimą może spaść do 5–7°C.
W tej temperaturze i wilgotności poniżej 14% można przechowywać ziarno nawet 3 lata. Ważne jest, aby prowadzić systematyczny monitoring warunków w silosie lub magazynie, gdyż gwałtowny ich skok, zwłaszcza temperatury oznacza, że towar taki trzeba pilnie przesortować, przewietrzyć, usunąć zainfekowaną pleśnią partię, a dobry surowiec najlepiej jest przesypać do innego silosu. W tym zadaniu przydatne są zwłaszcza silosy lejowe. Zaleca się ponadto cyklicznie przewietrzać załadowany magazyn w celu utrzymywania stałej temperatury, co pozwala zachować dobre parametry składowanego ziarna.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 1/2025
czytaj więcej