Spotkanie rozpoczęło się od wystąpienia Jana Walerycha, który przedstawił ofertę odmian jęczmienia jarego hodowli Limagrain.
– W palecie odmian browarnych polecamy m.in. odmiany Concerto oraz Overture. Odmiana Overture uzyskała największy wzrosty udziału w rynku w Czechach i na Słowacji w 2017 r. Cechuje się ona wysoką ekstraktywnością (83,1%), niską zawartością betaglukanów oraz bardzo dobrym wyrównaniem – podkreślał Jan Walerych.
Z kolei Concerto jest odmianą wzorcową w wielu słodowniach i destylarniach europejskich. Charakteryzuje się wysoką jakością browarną, wysokim plonowaniem, wysoką odpornością na łamliwość źdźbła oraz wysoką odpornością na mączniaka prawdziwego (gen Mlo) i dobrą tolerancją na rynchosporiozę, plamistość siatkową i rdzę jęczmienia.
W ofercie firmy LG znajdują się także odmiany pastewne jęczmienia jarego – Kampa oraz Ovation (nowość 2018 r.)
Przedstawiciele firmy BASF podkreślali znaczenie wyboru dobrej zaprawy i polecali produkt Systiva 333 FS.
– To jedyna zaprawa fungicydowa z szeroką ochroną nalistną, chroniąca przed chorobami liści, takimi, jak: plamistość siatkowa, rynchosporioza, rdza brunatna, mączniak prawdziwy – podkreślał Tomasz Cichocki z BASF. Systiva 333 FS zawiera Xemium – substancję zgrupy SDHI – karboksyamidów. Z naszych obserwacji wynika, że rośliny po jej zastosowaniu mają mocniejszy system korzeniowy i lepszy wigor. W przyszłym roku chcemy promować tą zaprawę w pszenicy ozimej. W tej chwili mamy założonych 90 różnych doświadczeń w warunkach polowych o powierzchni od 7 do 14 ha w różnych regionach kraju. W tym roku mamy dużą presję chorób na polach – podkreślał.
Do ochrony jęczmienia jarego przed chorobami polecał nowy fungicyd Priaxor zawierający Xemium (fluksapyroksad oraz piraklostrobinę) w dawce 0,75 l/ha, do zwalczania chwastów herbicyd Biathlon 4D w dawce 50 g/ha, a do regulacji Medax Max (0,5–0,75 kg/ha).
– Medax Max ma szeroki zakres temperatur stosowania, ale w zbożach jarych zarejestrowany jest tylko w terminie BBCH 31–32 (początek strzelania w źdźbło). W fazie BBCH 37–39 stosowanie regulatorów wzrostu ma celu regulację dokłosia, pogrubiebie ścian komórkowych oraz regulację górnych międzywęźli. Medax Max w zbożach ozimych został zarejestrowany aż do fazy BBCH 49 – jednak jest to termin, który raczej należy traktować interwencyjnie – podkreślał Tomasz Cichocki.
Nie zabrakło także porad na temat nawożenia dolistnego mikroelementami jęczmienia jarego.
– Najważniejsze dla jęczmienia są miedź i mangan. Pierwszy z nich (Cu) razem z azotem zapewnia jakościowo i ilościowo wysoki plon, natomiast drugi (Mn) jest szczególnie ważny w fazie krzewienia. Najskuteczniejszym sposobem zaopatrzenia zbóż w mikroelementy jest dostarczenie ich z wykorzystaniem form chelatowych – podkreślał Waldemar Gaca z firmy ADOB.
Z doświadczeń przeprowadzonych przez ADOB na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w latach 2014–2017 ze stosowaniem mikroelementów (Cu, Mn, Fe i Zn) w jęczmieniu browarnym wynika, że wpłynęło ono korzystnie na poprawę jakości słodu (ekstraktywności, liczby Kolbacha, zwiększyło stopień ostatecznego odfermentowania brzeczek). Firma ADOB rekomenduje zastosowanie w fazie krzewienia (BBCH 25–29) produktów: ADOB 2.0 Mn (1,5 l/ha), ADOB 2.0 Cu IDHA (1 l/ha), ADOB Siarka (2 kg/ha), w fazie strzelania w źdźbło (BBCH 31-39) ADOB 2.0 Zn IDHA (1 kg/ha), a przy pH gleby powyżej 6,7 w fazie kłoszenia ADOB Fe IDHA (0,5 kg/ha).
Efektem starannej ochrony i nawożenia powinny być wysokie plony, które trzeba efektywnie zebrać.
– Firma John Deere ma w swojej ofercie kombajny serii W, serii T oraz serii S – kombajny rotorowe o zmiennym przepływie. W kombajnach serii S uzyskujemy niskie uszkodzenie nasion dzięki rotorowi, ale także m.in. dzięki hydraulicznej amortyzacji klepiska – przekonywał Paweł Kamiński z John Deere Polska.
Zdaniem przedstawiciele firmy John Deere, ilość uszkodzonych ziaren zbieranych kombajnem serii S wynosi zaledwie 0,2–0,5%. Aby zapewnić odpowiednie obłamanie ości, kombajn wyposażony jest w specjalne pokrywy, które można zamontować w ok. 3 minuty. Dodatkowo rozdrabniacz PowerCast daje gwarancję rozprowadzenia resztek pożniwnych nawet do szerokości 12 m.
Koniec wieńczy dzieło, a zebrane ziarno z odmian browarnych ląduje w słodowniach. Statystycznie Polak wypija ok. 98 litrów piwa rocznie, prym w Europie wiodą Czesi – ponad 160 l/rocznie, a drugie miejsce zajmują Niemcy – ok. 130 l/rocznie.
– W Polsce browary potrzebują ok. 550 tys. t jęczmienia browarnego rocznie – w tym roku nie zabrakło surowca, jeśli w poprzednich latach taki wystąpił deficyt pokrywano go głównie importem ze Skandynawii i Czech – mówił Jerzy Czernia z Malteurop Polska Sp. z o.o. Słodownia Gdańsk. Moim zdaniem, wysokość plonu jęczmienia jarego browarnego zależy w 70% od genetyki. Warto wybierać odmiany, które są akceptowane przez słodownie w kraju. Słodownie skupują tylko te wybrane przez siebie odmiany, które posiadają cechy najbardziej niepożądane w przyjętej technologii produkcji słodu i warzenia piwa – podkreślał Jerzy Czernia.
Aktualna lista odmian w kontraktacji firmy Maleurop Polska Sp. z o.o. na żniwa 2018 to: jęczmień jary – Concerto, Ovreture, RGT Planet, Propino, a jęczmień ozimy – Calypso, Hickory. mwal
StoryEditor
Jęczmień jary na sztandarach
Już w grudniu rozpoczęły się spotkania w ramach Agro Akademii BASF. Tym razem wspólnie z partnerami tego przedsięwzięcia, tj. firmami LG, ADOB, John Deere, Malteurop Polska i LNB, oraz przybyłymi rolnikami dyskutowano o agrotechnice jęczmienia jarego.