Przyczyną żółknięcia roślin są też zastoiska wodne, które jeśli w tej jesieni już się utworzyły, to oznacza to duży problem z nadmiernym zagęszczeniem gleby. Niestety w takich miejscach objawy mogą się pogłębiać, bo także na wiosnę utrudnione będzie pobieranie tam azotu i magnezu.
Choroby i szkodniki
Żółknięcie roślin jest także spowodowane chorobami. Najczęściej jest to mączniak, ale wystąpić może też plamistość siatkowa. Na mączniaka można zastosować morfolinę – już od 4oC, a na plamistość siatkową triazole – jeśli się ociepli to do skutecznego działania wystarczy im 10oC. Żółknięcie jęczmienia jesienią może być też spowodowane rozwojem choroby wirusowej, która najczęściej objawia się wiosną. Receptą na jej przeciwdziałanie jest wcześniejsze zwalczanie mszyc wektorów, najlepiej zaraz po ich zaobserwowaniu na roślinach.Problem z żółknącym jesienią zbożem jest niestety taki, że niewiele da się z tym zrobić jeszcze jesienią. W przypadku niskiego pH gleby możemy zastosować pogłównie wapno, które wpłukane przez deszcz poprawi nieco sytuację w wierzchniej warstwie gleby. Z niedoborami składników trzeba walczyć jak najszybciej wiosną, z zagęszczeniem gleby po zbiorze przedplonu, a z chorobami poprzez zaprawianie ziarna i terminowe zabiegi jesienne fungicydem.
jd, fot. Daleszyński