StoryEditor

Już teraz możesz myśleć o zimotrwałości zbóż

Tęgich mrozów, jeśli oczywiście nadejdą tej zimy, nawet najbardziej zimotrwałe zboże – żyto – może nie wytrzymać. Można jednak im trochę pomóc stosując odpowiednie składniki.
20.10.2020., 14:10h
Najpierw zastanówmy się nad tym, w jaki sposób w ogóle dochodzi do wymarzania roślin. Sprawcą jest lód, który tworzy się w roślinie. W zależności od stopnia uwodnienia tkanek i od intensywności spadku temperatury zależy, w jakim stopniu i w których miejscach on się utworzy. Jeśli mróz przychodzi stopniowo, a rośliny nie są zbytnio uwodnione, lód może się utworzyć w przestrzeniach międzykomórkowych, co w dużo mniejszym stopniu zagraża samym komórkom. Jeśli natomiast rośliny mają w sobie dużo wody, a mróz nadszedł gwałtownie, lód tworzy się właśnie w samych komórkach, rozrywając je, co w rezultacie prowadzi do wypadnięcia masy wegetatywnej roślin. Jeśli dodatkowo w wyniku silnego spadku temperatury przemarzły stożki wzrostu części nadziemnej oraz korzeni, cała roślina zamiera. Jak zatem działać jesienią, by zboża były jak najodporniejsze na wymarzanie?

  1. Jeśli w planach mamy siew pszenicy na początku listopada, np. po dość opornie jak na razie schodzącej z pola kukurydzy ziarnowej, warto się zastanowić nad wyborem odmian o wyższej zimotrwałości. W skali 9-stopniowej najlepsze odmiany mają zimotrwałość na poziomie...
Pozostało 70% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 07:39