StoryEditor

Konieczny zabieg fungicydowy w terminie T1

Po co stosować fungicyd, skoro nie widać grzybów? Które z nich powodują najważniejsze choroby? Okazuje się, ze grzyby chorobotwórcze dla zbóż są na polu prawie zawsze! Jak zatem z nimi walczyć?
04.03.2019., 15:03h

Po pierwsze trzeba ocenić stan porażenia grzybami chorobotwórczymi. Zagrożenie ze strony grzybów chorobotwórczych może być większe bądź mniejsze. Zależy to od wielu czynników, m.in. odmiany, stanowiska w zmianowaniu, gleby, opadów czy temperatury. Rolnicy zastanawiają się, które grzyby uznać za ważniejsze – te powodujące choroby liści czy może na korzeniach i podstawie źdźbła? Najważniejsze jest to, jaki gatunek zboża chce się chronić, bo stan ozimin może być zróżnicowany a także stan patogenów może okazać się różny. Pozwoli to na wybór najlepszego fungicydu.

Przykładowo jęczmień ozimy jest gatunkiem silnie krzewiącym się jesienią. Gdy jesień jest ciepła a gleba ma odpowiednią wilgotność, rośnie zbyt bujnie i bardzo często porażany jest przez kilka grzybów jednocześnie, najczęściej są to: Blumeria graminis, Puccinia hordei, Drechslera teres. Wiosną grzyby nadal się rozwijają i wymagają pilnego zwalczania. 

Więcej informacji na temat jak i czym zwalczać grzyby w jęczmieniu oraz pszenicy znajdziecie w numerze top agrar (3/2019) od strony 112. 

Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 03:14