Po pierwsze trzeba ocenić stan porażenia grzybami chorobotwórczymi. Zagrożenie ze strony grzybów chorobotwórczych może być większe bądź mniejsze. Zależy to od wielu czynników, m.in. odmiany, stanowiska w zmianowaniu, gleby, opadów czy temperatury. Rolnicy zastanawiają się, które grzyby uznać za ważniejsze – te powodujące choroby liści czy może na korzeniach i podstawie źdźbła? Najważniejsze jest to, jaki gatunek zboża chce się chronić, bo stan ozimin może być zróżnicowany a także stan patogenów może okazać się różny. Pozwoli to na wybór najlepszego fungicydu.
Przykładowo jęczmień ozimy jest gatunkiem silnie krzewiącym się jesienią. Gdy jesień jest ciepła a gleba ma odpowiednią wilgotność, rośnie zbyt bujnie i bardzo często porażany jest przez kilka grzybów jednocześnie, najczęściej są to: Blumeria graminis, Puccinia hordei, Drechslera teres. Wiosną grzyby nadal się rozwijają i wymagają pilnego zwalczania.
Więcej informacji na temat jak i czym zwalczać grzyby w jęczmieniu oraz pszenicy znajdziecie w numerze top agrar (3/2019) od strony 112.