Wielu rolnikom wydaje się, że zboża jare nie wymagają ochrony lub że można ją ograniczyć tylko do zaprawiania ziarna. Tak niestety nie jest. Uprawy te, chociaż mają znacznie krótszą wegetację niż ozime, także potrzebują ochrony fungicydowej. Nie są one w mniejszym stopniu narażone na infekcje. Często jest wręcz odwrotnie.
Przy skróconej wegetacji rośliny do wydania plonu wysokiego i dobrej jakości technologicznej potrzebują tej ochrony szczególnie. Dotyczy to zwłaszcza upraw jakościowych, np. pszenicy chlebowej i jęczmienia browarnego.
Zboża jare mają też niższy potencjał plonotwórczy niż ozime, zatem i przychody z ich uprawy są mniejsze. Nie jest to również powód ograniczenia ochrony. Elementem decydującym o terminie i opłacalności zabiegu są natomiast progi ekonomicznej szkodliwości.
Ochrona roślin polega m.in. na diagnozie, czyli zidentyfikowaniu sprawcy choroby i uwzględnieniu progu jego szkodliwości. Jest on dla poszczególnych patogenów różny, w zależności od fazy rozwojowej rośliny uprawnej. Lustracje plantacji należy więc przeprowadzać już we wczesnych fazach rozwojowych. W fazie krzewienia (BBCH 21–29) szuka się pierwszych objawów porażenia liści. W późniejszych fazach, tj. do końca fazy strzelania w źdźbło (BBCH 30–39) oraz podczas kłoszenia (BBCH 49–59) ocenia się porażenie liścia podflagowego i flagowego.
Więcej o zasadach walki ze sprawcami chorób grzybowych i stosowanych fungicydach dowiesz się z artykułu w wydaniu 04.2017 „top agrar Polska”.
StoryEditor
Krótka wegetacja, koniecznie bez grzybów
Zboża jare przebywają krótko na polach, nawet te przeznaczone na paszę.Ich wegetacja trwa zwykle ok. 130 dni. Mimo to rośliny trzeba chronić przed chorobami.