Aby wykorzystać potencjał rośliny i dostarczony azot do gleby roślinom należy podać siarkę. Efektywna dawka S w zbożach wynosi 15-25 kg/ha i powinniśmy ją podać w formie nawozów łatwo przyswajalnych. Nawożenie siarką wpływa na lepsze pobieranie i przyswajanie azotu co gwarantuje wzrost plonu i jego jakości. Siarka jest podstawowym budulcem aminokwasów zawierających ten pierwiastek (np. m.in. cysteina, metionina). Niedobór lub brak białek z tymi aminokwasami ma wpływ na ogólną zawartość białka w ziarnie. Magnez jest m.in. składnikiem chlorofilu zatem jego niedobór skutkuje zaburzeniem procesu fotosyntezy, co bezpośrednio przekłada się na plon. Oba składniki możemy podać wiosną jednocześnie w postaci granulowanego siarczanu magnezu. Można to zrobić już w fazie BBCH 25-29, jednak należy pamiętać, że rośliny powinny być suche. W ten sposób nie poparzy się liści. Podając siarkę jednocześnie wprowadzamy odpowiednią ilość magnezu. Późniejsze ewentualne zasilenie siarką i magnezem przeprowadza się dolistnie także np. siarczanem magnezu.
Pobranie składników przez zboża na wyprodukowanie 1 tony ziarna wraz ze słomą (kg):
- azot (N) – 23
- fosfor (P) – 10
- potas (K) – 20
- magnez (Mg) – 4
- siarka (S) – 4
jd, fot. Daleszyński